Reuniți virtual sâmbătă, 18 iulie, miniștrii de Finanțe ai statelor membre ale G20 au pregătit terenul pentru o eventuală extindere a moratoriului asupra plății datoriei țărilor cele mai sărace ale planetei până la finele anului viitor.
Inițiativa a fost lansată în luna aprilie, în cadrul Clubului de la Paris și al grupului de țări G20, cu scopul de a veni în ajutorul țărilor cele mai sărace, în special africane, în lupta cu pandemia de coronavirus și efectele ei dezastruoase în plan economic. În acest moment sunt eligibile pentru acest ajutor 73 state. „42 state”, se spune în comunicatul final al reuniunii de sâmbătă, „au cerut deja să beneficieze de această inițiativă cu o sumă de 5,3 miliarde de dolari, prin amânarea plății serviciului datoriei pe anul 2020”. Aceste țări au cerut tuturor creditorilor bilaterali să ia și ei parte la această inițiativă. Creditorilor multilaterali li s-a cerut „să meargă ceva mai departe în eforturile lor colective pentru susținerea acestui moratoriu”, inclusiv „prin furnizarea de fonduri țărilor eligibile pe toată perioada moratoriului”. Fondul Monetar Internațional a furnizat deja 25 miliarde de dolari ajutor financiar unui grup de 70 de țări și sunt în curs de a fi furnizate alte 45 miliarde dolari altui grup de 30 de țări.
Trebuie acționat urgent
„Situația în țările în curs de dezvoltare este din ce în ce mai disperată”, a declarat la reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20 președintele Băncii Mondiale, David Malpass, care a cerut, și el, prelungirea moratoriului asupra plății serviciului datoriei țărilor cele mai sărace ale lumii până la finele anului viitor. Cu cifre concrete, a fost demonstrată o situație anormală în aceste vremuri dificile create de pandemie. Astfel, Banca Mondială a primit în perioada pandemiei de la țările sărace rambursări în valoare de 1,7 miliarde de dolari, în timp ce ajutoarele de urgență date de Bancă au fost de doar 250 milioane dolari. Banca Mondială a primit, deci, în plină criză sanitară și economică, mai mult decât a dat cu titlu de împrumut.
În dezbatere, regimul fiscal internațional
Al doilea subiect important dezbătut de miniștrii de Finanțe ai țărilor G20 a fost fiscalitatea internațională. Ei și-au reafirmat „angajamentul” de a ajunge la un acord „în favoarea unui regim fiscal internațional echitabil și modern”. Detalii asupra planului în discuție, inclusiv la OECD, vor fi făcute publice în luna octombrie anul acesta în cadrul adunării generale a FMI și Băncii Mondiale.”Este o chestiune de justiție fiscală în condițiile în care giganții digitalizării au fost marii beneficiari ai crizei actuale”, a declarat francezul Bruno Le Maire.