O reuniune inedită, de două zile, consacrată situației actuale din Afganistan, a avut loc la Moscova, cu participarea reprezentanților talibanilor și ai opoziției politice afgane, între care s-a aflat și fostul premier Hamid Karzaï. Corespondentul RFI la Moscova remarcă elemente, detalii de la acest eveniment, ce demonstrează o creștere a interesului și a influenței Rusiei în dosarul afgan.
Conferința s-a desfăşurat după toate regulile unei mari reuniuni internaționale, subliniază corespondentul RFI: dezbaterile au avut loc într-un mare hotel din Moscova, a avut o agendă după tipicul reuniunilor internaționale, cu ședința plenară, negocieri în culise, încheierea reuniunii cu o declarație comună în nouă puncte. Singurul element lipsă, de altfel foarte important: absența reprezentanților guvernului de la Kabul, neinvitat de organizatorii reuniunii de la Moscova pentru motivul că talibanii nu recunosc actualul guvern afgan. În pofida acestei absenţe, întâlnirea de la Moscova poate fi considerată un eveniment cu semnificație politică de luat în considerare. Pentru prima oară, talibanii afgani participă la o astfel de discuție oficial, cu feţele descoperite, în compania unor personalități importante din Afganistan, începând cu fostul președinte Hamid Karzaï. Oficial, relevă corespondentul RFI, reuniunea de la Moscova a fost organizată de comunitatea afgană din Rusia, dar a fost prea evident că ea a beneficiat de sprijin și de logistică oferită de autoritățile ruse. După ce a organizat o primă întâlnire cu talibanii în luna noiembrie anul trecut, actuala întâlnire de la Moscova confirmă interesul și influența crescândă a diplomației ruse în dosarul afgan. Care este interesul Moscovei?, se întreabă experți specializați în situația actuală din Afganistan, mai ales după anunțarea intenţiei Statelor Unite de a-și retrage militarii aflați încă în această țară. Oficial, Moscova invocă dorința sa de a se opune pericolului terorist, demonstrat prin prezența unor combatanți ai Statului Islamic pe teritoriul afgan și, astfel, pericolul infiltrării acestuia în țările Asiei Centrale. Este demn de relevat faptul că Moscova posedă un atu important în găsirea unei soluții negociate în dosarul afgan: în ciuda cunoscutei intervenții militare sovietice din anii 1980, Rusia continuă să fie considerată un interlocutor neutru de către unii parteneri afgani, întrucât nu a intervenit în conflictul din această țară ce afectează fără întrerupere și foarte grav această țară începând mai ales din 2001, la căderea puterii talibanilor.
Analiști politici bine informați despre situația din Afganistan spun că nu trebuie omis contextul politic complicat din această țară în care are loc întâlnirea de la Moscova. Populația afgană este împărțită între dorința de a vedea sfârșitul războiului ce durează de fapt de mai bine de patru decenii și frica de revenirea unui regim obscurantist al talibanilor.