10.2 C
București
sâmbătă, 5 decembrie

MRP: inițiativă de sprijinire a comunității românești din Serbia

O delegaţie a MRP a efectuat o deplasare în teritoriu, la Vârşet şi Glogoni în perioada 22-23 septembrie 2019, unde a făcut o donaţie de costume populare și a oferit premii pentru câştigătorii concursului România Mea şi întâlniri cu comunitatea românească în Serbia.

Românii din Serbia au multe aşteptări de la România şi îşi doresc să păstreze limba română, despre care spun că este darul şi moştenirea de la părinţi, o comoară care nu trebuie uitată. Vor să îşi promoveze tradiţiile şi fac asta prin muzică şi dans şi printr-un grai frumos, care pentru noi, cei de acasă, pare diferit, dar în acelaşi timp atât de cunoscut. Îndârjirea cu care vorbesc despre trecutul lor şi despre speranţele pe care le au pentru viitor ne arată că sunt hotărâţi să se exprime şi să arate cine sunt, români ca noi, doar că s-au născut peste hotare. Ne spun că nu pot face asta singuri.

Echipa ministerului a donat 30 de costume populare din zona Banatului către trei asociaţii, respectiv : Societatea Cultural Artistică “Luceafărul”- Vârşet, Căminul Cultural “3 octombrie”- Satu Nou şi Societatea Cultural Artistică “Steaua” – Ovcea . Cu acest prilej, reprezentanţii mediului asociativ ne-au spus despre nevoile lor şi despre speranţa că pe viitor vor exista fonduri de finanţare care să fie acordate exclusiv comunităţilor istorice, care au problematici foarte diferite de cele ale diasporei, precizează un comunicat al MRP.

Ca parte a deplasării, a avut loc şi premierea câştigătorilor concursului “România Mea”, o iniţiativă a MRP derulată în cadrul Programului de Tabere “ARC”, ediţia 2019. Astfel, 5 tinere din Serbia, din zone diferite, au fost recompensate cu premii simbolice şi cu un premiu de suflet, un loc în tabăra ARC din anul 2020. Tinerele prezente la ceremonia de premiere, alături de coordonatorii de serie, ne-au mărturisit că Programul de Tabere îi uneşte şi îi motivează să înveţe limba română ca astfel să rămână aproape de România.

Ziua de 22 septembrie s-a încheiat cu participarea delegaţiei MRP la Festivalul Românilor din Glogoni, un eveniment la care au participat aproximativ 300 de persoane.

Deplasarea continuă cu o vizită la sediul redacţiei Libertatea din Pancevo şi la Catedrala Ortodoxă Română Vârşet.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW