Cuvinte dure au fost lansate de către primul-ministru armean, Nikol Pachinian, la adresa Turciei, pe care o acuză că s-a angajat practic în conflictul din Caucaz, respectiv în Nagorno Karabah. Într-un interviu acordat Agenției France Presse, la Erevan – preluat de ziarul „Le Figaro” – Nikol Pachinian susține că decizia Azerbaidjanului de a declanșa războiul în Karabah „a fost total motivată de susținerea din partea Ankarei”.
Deși comunitatea internațională, în marea ei majoritate, cheamă Baku și Erevanul la dialog, Mevlut Cavusoglu, șeful diplomației turce, aflat zilele trecute în vizită la Baku, a chemat lumea să susțină Azerbaidjanul, o țară turcofonă musulmană pe care Ankara o încurajează, încă de la începutul ostilităților, în 27 septembrie, să recucerească militar provincia Nagorno Karabah unde, în realitate, populația este majoritar armeană.
„Dacă situația o va cere, Rusia își va îndeplini obligațiile” față de Armenia
Nagorno Karabah, locuită majoritar de armeni creștini, s-a despărțit de Azerbaidjan la prăbușirea fostei URSS, antrenând la începutul anilor 1990 un război soldat cu peste 30.000 morți. Frontul a fost „înghețat” în urma unei încetări a focului intervenite în 1994, chiar dacă de atunci au tot avut loc aproape în mod regulat incidente. Premierul armean, Nikol Pachinian, a acuzat în interviul său Turcia de trimiterea unor combatanți sirieni pro-turci să participe la ostilitățile cu Nagorno Karabah. Ceea ce, subliniază Pachinian, ne determină să vedem actualul conflict ca un „război împotriva terorismului”.
Parisul, Moscova și Washingtonul, mediatori în acest conflict încă din anii 1990, au calificat conflictul din Nagorno Karabah „un pericol inacceptabil pentru stabilitatea întregii regiuni”. O escaladare a lui poate duce la consecințe imprevizibile, dată fiind concurența mai multor state în Caucaz: Rusia, Turcia, Iran și țări occidentale. Premierul armean a atras atenția în interviul său că țara sa este legată prin alianță militară de „marele frate rus”. „Sunt convins, a avertizat Pachinian, că dacă situația o va cere, Rusia își va îndeplini obligațiile asumate prin alianță”. Pachinian a subliniat însă că Armenia este gata de concesii dacă și Azerbaidjanul are o poziție similară.
Fa turcilor fa, voi n-ati auzit ca in UE e pandemie de coranovirus si aia fac urat de tot pe tema asta > Voua va arde de razboi tocmai acu cand vecinii vostri din UEse liupta de zor cu un adversar invizibil si necunoscut si se demarca unu pe altul ca n-au masca mai rau ca la usa cortului ? Putina decenta, ce Dumnezeu, pardon, ce Alah !