Negocieri la Moscova între Armenia și Azerbaidjan

Bilanțul oficial al victimelor acestui cumplit conflict ajunsese vineri la peste 400 morți, între care 22 civili armeni și 31 azerbaidjeni nevinovați.

Până acum surzi la nenumăratele apeluri la încetarea focului, Baku și Erevan și-au trimis vineri miniștrii de Externe la Moscova pentru negocieri, practic forțate de către Kremlin, preocupat de riscurile acestui conflict pentru întreaga regiune. Declanșate la 27 septembrie, luptele pentru provincia Nagorno-Karabah au atins o gravitate fără precedent. Vineri, bilanțul oficial al victimelor cruntelor bombardamente și ale atacurilor cu arme grele lansate de ambele părți ajunsese la peste 400 morți, între care 22 civili armeni și 31 azerbaidjeni nevinovați. La întâlnirea șefilor diplomaţiilor celor două țări s-a ajuns în urma unui comunicat al Kremlinului în care se preciza că Vladimir Putin a fost cel care i-a invitat la Moscova pe cei doi înalți oficiali ai țărilor în conflict, în vederea unor consultări – cu medierea Rusiei – având drept obiectiv „încetarea luptelor” și mai ales operarea schimbului de prizonieri și recuperarea trupurilor soldaților uciși.

Jurnaliști aflaţi în zonă, citați de „Le Figaro”, afirmă că bilanțul oficial victimelor, mai sus menționat, este „parțial”, fiecare parte din conflict anunțând până acum eliminarea a „mii de soldați ai inamicului”. În plus, Baku nu a dat publicității ultimul bilanț oficial al pierderilor sale militare.

Azerbaidjanul continuă să avertizeze

Într-o alocuțiune televizată, președintele azer Ilham Aliev a declarat vineri, în pofida deplasării la Moscova la invitația lui Vladimir Putin, că „oferă Armeniei o ultimă șansă” pentru soluționarea conflictului în mod pașnic. „Noi ne vom întoarce oricum pe pământurile noastre (Nagorno Karabah – n.n.)…Asta este șansa lor istorică”, a spus, referindu-se la armeni.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW