Reuniți la Moscova, la invitația lui Vladimir Putin, șefii diplomaţiilor armeană și azeră au ajuns la un acord de încetare a focului

Armenia și Azerbaidjanul au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului în regiunea separatistă Nagorno Karabah, intrat în vigoare la miezul aceleiași zile.

Miniștrii de Externe ai celor doi beligeranți, reuniți la Moscova la invitația lui Vladimir Putin, au căzut de acord să înceteze focul „în scopuri umanitare”. Într-o scurtă declarație de la finele întâlnirii respective, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, nu și-a ascuns satisfacția în legătură cu rezultatul negocierilor azero-armene, remarcă în corespondența sa jurnalistul de la RFI. Acordul încheiat, a precizat Lavrov, va permite „un schimb de prizonieri de război și de alte persoane, precum și returnarea, reciprocă, a trupurilor neînsuflețite ale victimelor luptelor, după criterii ale Comitetului Crucii Roșii”.

Potrivit comunicatului Ministerului rus al Afacerilor Externe, negocierile în vederea găsirii unei ieșiri pașnice din conflictul privind Nagorno Karabah vor avea loc între Armenia și Azerbaidjan, sub medierea copreşedinţilor așa-numitului grup de la Minsk al OSCE.

După două săptămâni de lupte acerbe

Surse informate, citate de corespondenți la Moscova ai agențiilor de presă, au relatat că negocierile înalților diplomați azer și armean, mediate de Serghei Lavrov, au durat mai bine de 10 ore, încheindu-se în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. „Parametrii specifici” ai punerii în aplicare a acordului de încetare a focului, a precizat Lavrov, vor fi conveniţi ulterior. S-a deschis, însă, calea spre o posibilă găsire a unei căi pașnice de soluţionare a complicatei probleme a statutului provinciei muntoase Nagorno Karabah, revendicată atât de armeni cât și de azeri, dar grav lovită în ultimele două săptămâni de lupte soldate cu pierderi de vieți omenești și importante pagube materiale.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW