Nicolas Sarkozy, condamnat la un an de închisoare fermă

Tribunalul corecţional din Paris a emis joi, în absența acuzatului, verdictul în afacerea botezată «Bygmalion», legată de cheltuielile ilegale efectuate de Nicolas Sarkozy în campania sa prezidențială din 2012. Fostul președinte a primit o pedeapsă de un an închisoare fermă.

Reamintim că, în luna martie, el a devenit de asemenea primul fost președinte francez condamnat la închisoare «fermă», de trei ani, pentru corupție și trafic de influență într-o afacere bazată pe interceptarea unor convorbiri telefonice în care încerca să corupă un judecător. Sarkozy a făcut apel împotriva sentinței respective și este așteptată anunțarea termenului de judecare a recursului.

În campania din 2012 vizând un al doilea mandat de președinte, Nicolas Sarkozy s-a comportat fără limite în privința cheltuielilor admise de lege, solicitând spre exemplu și câte «un miting electoral pe zi», «show-uri à l’americaine», ceea ce a antrenat o depășire imensă a cheltuielilor permise în campaniile electorale. Ancheta a constatat cum un montaj ilegal între partidul majorității de atunci, UMP, și societatea organizatoare a mitingurilor electorale, Bigmalyon, a acoperit ilegalitățile din somptuoasa campanie a lui Sarkozy. Contrar celor 13 acuzați alături de el în procesul respectiv(foste cadre ale campaniei prezidențiale și ai partidului UMP, plus compania Bygmalion), Sarkozy nu a fost pus în cauză pentru sistemul de dublă facturare vizând mascarea cheltuielilor explozive ale campaniei. El nu este deci judecat în afacerea Bygmalion decât pentru «finanțare ilegală a campaniei electorale», faptă pentru care a primit o pedeapsă de un an închisoare și amendă de 3.750 euro.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW