7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

O posibilă intervenție militară în Venezuela?

Pentru remedierea crizei economice, umanitare și a migrației ce lovește actualmente Venezuela, lideri ai țărilor latino-americane au în vedere inclusiv o acțiune vizând înlăturarea prin forță a regimului lui Nicolas Maduro.

«În ceea ce privește o intervenție militară vizând răsturnarea regimului lui Nicolas Maduro, eu cred că nu trebuie să excludem nicio opțiune», a adeclarat Luis Almagro, secretarul general al Organizației Statelor Americane (OEA). Într-o conferință de presă ținută în orașul columbian Cucuta, principalul punct de intrare a numeroși venezueleni refugiați din țara lor din cauza gravei crize economice și umanitare provocate de politicile regimului Maduro, Luis Almagro a vorbit despre actele de «violare a drepturilor omului», despre «crime împotriva umanității» comise, în opinia sa, de guvernul venezuelean împotriva propriului popor. «În fața suferințelor, în fața exodului populației provocat de guvernul Maduro, a insistat Almagro, se impun acțiuni diplomatice imediate, neexcluzând niciun fel de altă acțiune».

1,6 milioane de venezueleni au părăsit țara începând din 2015

Secretarul general al OEA și-a încheiat vizita sa de trei zile în Columbia, unde a venit să se informeze la fața locului despre adevărata amploare a valului de migranți sosiți din Venezuela, declarații și avertismente extrem de severe în numele țărilor latino-americane membre ale OEA. El a acuzat regimul lui Maduro că folosește «mizeria, foamea, lipsa medicamentelor și instrumente represive pentru a-și impune voința politică». Nicolas Maduro a mers până la a refuza orice ajutor umanitar, în ciuda gravei crize economice ce lovește țara, obligând astfel cetățenii să părăsească masiv Venezuela. Potrivit cifrelor oficiale ale ONU, din cele 2,3 milioane de venezueleni ce trăiesc în afara granițelor țării, mai bine de 1,6 milioane au emigrat după 2015.

«Un regim dictatorial»

Luis Almagro crede că criza declanșată de emigrația masivă a cetățenilor Venezuelei nu poate fi soluționată decât prin instituirea în această țară a unui regim democratic. Altfel, a spus liderul OEA, «regimul Maduro va continua să ne mintă, să ne spună că în țara sa nu există criză, lipsuri, că situația actuală din Venezuela nu are o dimensiune umanitară… Asistăm la un regim dictatorial». Datele cele mai recente arată că autoritățile columbiene s-au aflat în fața unui val de peste un milion de imigranți veniți din Venezuela, din care 820.000 au primit deja documente de ședere legală.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

 1. Ce usor a ajuns in politica mondiala sa incalci suveranitatea unei tari!

  Bombardamente in Siria cu violarea spatiului ei aerian de catre toti: SUA, Franta, Turcia etc.

  Bombardamente NATO (alianta militara DEFENSIVA) in Serbia.

  Razboi Rusia – Georgia

  etc.

  Bineinteles ca cei care fac “interventii militare” apara sarmanul popor subjugat de conducatorii sai si nu cer nici o plata pentru cheltuielile facute cu bombardamentele si schimbarea regimului…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW