O premieră: Joe Biden s-a întreținut joi, prin telefon, cu Xi Jinping – pentru prima oară în ultimele șapte luni

O premieră în ultimele șapte luni: președintele american s-a întreținut joi, prin telefon, vreme de o oră și jumătate cu omologul său chinez, a confirmat Casa Albă. Joe Biden, spun surse din administrație, dar și comentatori politici de prestigiu, a încercat să găsească o cale prin care «concurența» dintre cele două țări ale lor să nu se transforme în «conflict». Președintele Biden, a subliniat sub anonimat un înalt responsabil al administrației americane, i-a transmis lui Xi Jinping mesajul potrivit căruia Statele Unite «vor să se asigure că dinamica în relațiile lor rămâne concurențială» și că în viitor nu vor fi situații care să ducă la un conflict .

Este primul contact telefonic între cei doi înalți lideri din luna februarie până acum. Joe Biden îi succedase atunci lui Donald Trump la președinția Americii, prilej cu care a avut prima convorbire telefonică, de o oră, cu omologul său chinez. Acest prim contact intervenea într-un moment dificil în relațiile SUA, sub Trump cu China: avea loc, practic, un război comercial între cele două mari puteri mondiale.

Evitarea degenerării competiției în conflict

Apărând multilateralismul și anunțând sfârșitul doctrinei «America înainte de toate» a fostului președinte republican Trump, administrația Biden a menținut totuși taxele vamale mari și a rămas pe o poziție dură într-o serie de puncte sensibile din relațiile cu Beijingul. Dar, potrivit Casei Albe, impasul diplomatic este de nedorit, fiind potențial periculos. «Noi, a declarat pentru presă înaltul responsabil de la Casa Albă mai sus citat, suntem pentru o concurență îndârjită, dar nu vrem ca ea să degenereze în conflict». Surse de la Casa Albă oferă de asemenea o explicație a sensului convorbirii telefonice a lui Biden cu Xi Jinping: să pună bazele unor garanții că relaţiile bilaterale sunt «gestionate într-o manieră responsabilă», astfel încât «să se ajungă cu adevărat la o situație stabilă între Statele Unite și China». Convorbirea telefonică, spun surse de la Casa Albă, a vizat abordarea unor chestiuni «ample și strategice», fără a se aștepta de la ea fixarea unui summit între cei doi înalți lideri. Potrivit concluziilor Casei Albe, cei doi lideri «au discutat prioritar chestiuni din domenii unde interesele lor converg, dar și din domenii unde interesele noastre (americane – n.n.) și perspectivele noastre sunt divergente».

Vineri, în prima sa reacţie de după convorbirea cu Joe Biden, Xi Jinping a afirmat: «Viitorul și destinul lumii depind de capacitatea Chinei și a Statelor Unite de a-și gestiona corect relațiile. Aceasta este problema secolului, la care cele două țări vor trebui să răspundă».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW