-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Olanda, în fața pericolului creșterii nivelului apelor

Oameni de știință olandezi atrag atenția asupra schimbărilor îngrijorătoare de climă în cazul în care acordul climatic de la Paris nu este pus în aplicare. Respectarea lui este de o importanţă capitală pentru Olanda, țară în care un sfert din teritoriu se află sub nivelul mării. În opinia experților locali, un impact al creșterii apelor Mării Nordului ca urmare a topirii ghețarilor din Antarctica ar putea interveni începând din 2050.

Îngrijorarea olandezilor a crescut și mai mult după ce au apărut date concrete ce atestă o accelerare a topirii ghețarilor din Antarctica. Pornind de aici, Comisia Delta, un institut olandez cu misiunea de a studia mijloacele de protejare a țării împotriva apelor, a dat publicității previziuni de rău augur nu doar pentru Olanda, ci și pentru zonele imediat apropiate. «Problema pe care ne-o punem în prezent este să știm de cât timp dispunem pentru a ne pregăti să facem față unui dezastru», s-a întrebat cercetătorul Marjolijn Haasnoot, de la Comisia Delta. În cazul în care încălzirea Terrei va depăși 2 grade Celsius, limita prevăzută de acordul de la Paris, spune el în baza propriilor cercetări, nivelul apelor maritime poate crește de două ori mai rapid.

Un impact este așteptat începând din 2050

Nivelul Mării Nordului ar putea crește, până în 2100, cu trei metri, față de 1-2 metri în cazul în care temperatura pe Terra nu crește mai mult de 2 grade Celsius. Și un studiu realizat de cercetători de la universitatea din Utrecht, publicat în decembrie anul trecut, estima că nivelul marii ar putea crește, până la sfârșitul secolului, cu 1,50 – 1,80 metri. Cercetările cele mai recente arată însă că accelerarea topirii ghețarilor din Antarctica va avea un impact asupra Olandei încă din 2050. Consolidarea preventivă a coastelor olandeze va necesita de două ori mai mult nisip decât cele 12 milioane metri cubi prevăzuți actualmente. În plus, și digurile vor trebui înălțate până atunci, iar barajele și ecluzele mult mărite. Olandezii au mult de făcut în materie de amenajarea teritoriului în fața riscului creșterii rapide a apelor. Două treimi din bogăția națională se află în teritoriul inundabil. 1.800 miliarde de euro sunt, practic, pradă apelor, fără a-i menționa și pe cei 9 milioane de olandezi rezidenți în zona respectivă.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. VRE.M.EA. VRE-Verde, M-Mâini, EA-Elia. Mâinile verzi ale Lui Hristos și Elia. Apa 7 Hristos 7, APA 8 ILIE 8, H2O HO-Hristos, 2 molecule de hidrogen – Adam și Eva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW