Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat vineri, la o conferință de presă ținută la Geneva, că a plasat la „cel mai înalt” nivelul de amenințare al actualei epidemii de coronavirus.
Pentru a justifica decizia luată de OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a invocat amploarea luată de epidemia cu coronavirus, numărul contaminaţilor ajungând deja la circa 79.000 de persoane în China și peste 5.000 în restul lumii. În consecință, a spus directorul OMS, „am mărit evaluarea riscului de propagare și a riscului de impact a Covid-19 la nivelul cel mai înalt”. A informat de asemenea că sunt în curs de dezvoltare circa 20 de vaccinuri și au loc mai multe experiențe terapeutice ale căror prime rezultate sunt așteptate în „câteva săptămâni”.
Mobilizare fără precedent pentru găsirea unui vaccin
Într-o declarație precedentă, directorul OMS apreciase că epidemia a atins „un punct decisiv” și lansase un apel insistent către toate țările să acționeze „rapid” pentru a opri extinderea acestui „virus extrem de periculos”. Domnia sa viza bineînțeles China, dar ce preocupă cel mai mult OMS este ceea ce se întâmplă în restul lumii, în condițiile în care 44 de țări sunt lovite de virusul ucigaș. Dintre acestea, șapte țări, între care Brazilia și Norvegia, au înregistrat primele cazuri de contaminare. Mai nou, acestora li s-a alăturat primul caz de contaminare în Nigeria. Numărul zilnic al noilor persoane contaminate în lume este deja superior celui înregistrat în China, a relevat Tedros Adhanom Ghebreyesus, chiar dacă dovezile existente arată că nu poate fi vorba de o „transmisie comunitară generalizată”. El a chemat toate țările să acționeze rapid, pregătindu-se să facă față epidemiei chiar dacă nu au înregistrat până acum vreun caz de contaminare. „Dacă acționați acum, într-o manieră agresivă, puteți opri extinderea epidemiei… Sfatul meu este să se acționeze rapid. Cheia opririi virusului este ruperea lanțului de transmitere”, a subliniat directorul OMS. Dând exemplul Belgiei, al Cambodgiei, al Indiei, al Rusiei sau al Vietnamului, care în ultimele două săptămâni nu au mai semnalat apariția a noi cazuri de contaminare, domnia sa crede că adoptarea de măsuri „agresive și la timp poate împiedica transmiterea înainte ca virusul să se instaleze”.