În condițiile în care pe planetă s-a trecut la renunțarea treptată la izolare și la alte măsuri luate inițial pentru oprirea extinderii pandemiei cu Covid-19, s-a ajuns în situația în care OMS, prin directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lansează un avertisment serios, subliniind că lumea a intrat deja într-o ” nouă fază periculoasă”. „Mulți oameni”, a spus oficialul OMS la o conferință de presă la Geneva, „s-au săturat să stea blocați la domiciliu. Țările sunt dornice să-și redeschidă societățile și să-și reia activitatea economică”. Dar virusul, a adăugat el, „continuă să circule cu rapiditate, cu efecte fatale, iar oamenii continuă să fie expuși contaminării”. Pentru a convinge lumea de gravitatea situației, directorul OMS a informat că numai într-o zi, joia trecută, au fost înregistrați 150.000 noi contaminați cu coronavirus la nivel mondial, record zilnic de la declanșarea pandemiei. Cele mai multe cazuri sunt semnalate în America Latină, Asia de Sud și Orientul Mijlociu.
În Germania – cel mai mare abator din Europa, focar de Covid-19
Deși Germania a gestionat destul de bine epidemia, mai bine de jumătate din angajații principalului abator al țării au fost testați pozitiv cu coronavirus, relatează într-o corespondență din Berlin „Le Point”. Este vorba de abatorul din Tönnies, cel mai mare din Europa. Din cei 1.106 angajați care au fost deja testați, 730 sunt purtători ai virusului ucigaș și au fost plasați imediat în carantină. În următoarele zile, toți salariații abatorului, respectiv celelalte 5.350 persoane, vor fi testate. Pentru moment, angajații sunt izolați în interiorul uzinei pentru a prelucra – în decursul câtorva zile – carnea animalelor aflate încă în abator. Numărul lucrătorilor reținut se diminuează treptat pe liniile de producție în funcție de evoluția situației. Ca măsură de precauție, autoritățile landului în care se află abatorul au ordonat închiderea grădinițelor, a școlilor pe care le vor redeschide după mai multe săptămâni de izolare. Așa cum s-a spus deschis în presa germană, remarcă „Le Point”, între cauzele izbucnirii focarului epidemic de la Tönnies se află inexistenţa distanțării fizice între lucrători și, mai ales, condițiile dificile în care muncesc și trăiesc lucrătorii angajați temporar, veniți contra unor salarii scăzute din țările din Estul UE (Bulgaria, Polonia și România).
Brazilia a depășit pragul de un milion de contaminați
America Latină se află în continuare sub focul pandemiei Covid-19. Devenită epicentrul mondial al pandemiei (după Statele Unite), Brazilia avea sâmbătă 1.032.913 contaminați, după un record de 54.771 noi cazuri în doar o singură zi, a anunțat Ministerul brazilian al Sănătății. Grav este faptul că situația devine în continuare îngrijorătoare.
În Statele Unite, pentru a 9-a zi consecutiv, aproape 1000 morți
Sâmbătă dimineață, în Statele Unite erau înregistrate, în ultimele 24 ore, 705 decese provocate de coronavirus. Universitatea Johns Hopkins preciza că Statele Unite rămân țara cea mai afectată de pandemie, cu 119.000 morți din cauza virusului și cu 2,2 milioane de contaminați la nivel național. Epidemia s-a deplasat de la New York și din nord-estul țării către Sud și Vest. Statul Florida a înregistrat un nou record la contaminați, cu cel puțin 3822 cazuri în ultimele 24 ore.