marți, 11 august, 2020
31.9 C
București

OMS: Lumea nu va reveni la normalitate într-un “viitor previzibil”

Previziunea din titlu îi aparține directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declarație făcută luni după o zi în care se înregistrase un record de noi contaminați cu Covid-19 într-o singură zi, de 230.000 de persoane.

“Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acțiunile unui mare număr de guverne și persoane nu reflectă această percepție”, a declarat presei Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimând că “prea multe țări merg în direcție proastă”…”Mesajele contradictorii ale liderilor sapă ingredientul esențial al oricărui răspuns – încrederea”, a adăugat directorul OMS, fără a cita numele vreunui stat. El adresat din nou un apel guvernelor lumii să comunice clar cu cetățenii și să pună în aplicare o strategie globală vizând suprimarea propagării virusului ucigaș și salvarea de vieți, să ceară insistent populațiilor lor să respecte regulile sanitare obligatorii și de a se izola atunci când sunt deja bolnavi. “Dacă nu sunt respectate principiile elementare, actuala pandemie nu va evolua decât într-o singură direcție, va merge din rău în mai rău”, a spus directorul OMS…”Vreau să fiu franc, a continuat el. Nu va exista o revenire la fosta normalitate într-un viitor previzibil”.

Peste 13 milioane de noi contaminați în lume

Citând surse oficiale, France Presse anunță marți că, la nivel mondial, a fost depășită deja cifra de 13 milioane de infectați cu coronavirus, iar cel al deceselor provocate de virus este acum de 569.135. Jumătate din infectați sunt înregistrați în Statele Unite, urmate de America latină și Caraibe. 6,9 milioane de persoane sunt considerate vindecate.

Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, “epicentrul pandemiei Covid-19 continuă să se afle pe continentul american, unde sunt înregistrați peste 50% din contaminaţii lumii”.

Berlinul consideră “real” pericolul unui al doilea val al pandemiei

Un avertisment în acest sens a fost lansat de ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, care le-a transmis conaționalilor săi aflați în vacanță în Baleare să fie prudenţi și să respecte regulile obligatorii de protecție. Germanii reprezintă 27% din turiștii aflați în vacanță în arhipelagul respectiv.

Avertisment și în Franța privind riscul unui al doilea val al pandemiei

Mai mulți indicatori, inclusiv rata circulației virusului și numărul contaminaţilor sunt în creștere în Franța, motiv pentru care autoritățile sanitare se tem și avertizează împotriva pericolului revenirii unui nou val al pandemiei de Covid-19. Unele focare în curs de investigare, identificarea virusului în apele uzate și creșterea numărului contaminaţilor au atras atenția la câteva zile după unele măsuri de relaxare a restricțiilor impuse pentru blocarea propagării virusului. “Există o vie preocupare ce impune din nou o mai mare vigilență”, a declarat Sophie Vaux, epidemiolog la Santé Publique France. În ultimul său bilanț public, agenția sanitară menționată constată “o nouă tendință a creșterii circulației virusului”.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a afirmat la postul de radio RTL că, în aceste zile, când începe sezonul soldurilor, se impune respectarea cu strictețe a regulilor sanitare obligatorii pentru împiedicarea răspândirii Covid-19. “Nu vreau să las niciun fel de ambiguitate: nici o relaxare a regulilor sanitare nu este admisă în acest moment în care există riscul relansării epidemiei. Ar fi acte totalmente iresponsabile”, a spus Le Maire.

Atât primul ministru, Jean Castex, cât și doamna Roselyne Bachelot, nou ministru al Culturii, dar fost ministru al Sănătății în administrația Sarkozy, au cerut reintroducerea obligativității măștilor de protecție în spațiile închise.

Dispută în Spania privind reinstituirea izolării unei zone din Catalonia

Deși justiția spaniolă a suspendat luni izolarea la domiciliu a celor 200.000 locuitori ai zonei din jurul orașului Lerida (în Catalonia), autoritățile catalane, respectiv un tribunal din Lerida, au decis să nu ratifice măsurile guvernului regional, cerând menținerea restricțiilor contra propagării virusului ucigaș, care continuă să facă victime.

Două baze militare din Japonia în totală izolare

Două baze militare americane din Okinawa, situate în extremitatea sudică a Japoniei, au intrat în totală izolare după un puseu masiv de cazuri de infectare cu Covid-19 în rândul personalului local.Numărul cazurilor de infectare ajunsese marți la 95, după alte 32 confirmate luni, au anunțat autoritățile japoneze din Okinawa.

Manilla reintră în izolare

La Manilla, cei 250.000 de locuitori din Navotas, unul din cele 16 orașe ce alcătuiesc tentaculara capitală a Filipinelor, reintră în izolare la domicilii pentru o perioadă de două săptămâni, pe fondul creșterii în ultimele zile a numărului contaminaţilor cu Covid-19.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Daca nu crezi in Dumnezeu esti ateu, daca nu crezi in Covid 19 esti imediat infractor potrivit legilor date de gubernu leberalo-PiSD-ist al Tatarului Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Incident în apropierea Casei Albe. Trump și-a întrerupt conferința de presă și a fost evacuat

Președintele Donald Trump și-a întrerupt luni întâlnirea cu presa de la Casa Albă, fiind evacuat rapid de...

Statul a cheltuit 5 miliarde lei pentru combaterea pandemiei până la 1 iulie

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului un raport special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de...

Numărul de noi persoane infectate cu Sars Cov-2 rămâne constant

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de...