17.1 C
București
joi, 1 octombrie

OUG 114 se modifică: Guvernul reduce taxa pe activele băncilor și introduce o nouă referință pentru creditele noi în lei

Ministerul Finanţelor a făcut publică noua ordonanță ce va aduce modificări controversatei OUG 114. Actul se află de acum în dezbatere publică, iar aceste prevede câteva modificări importante asupra controversatului proiect adoptat de Guvern la finalul lui 2018.

Printre acestea se numără, suspendarea până la 31 mai a cerinţei ca administratorii de fonduri de pensii private din Pilonul II să îşi majoreze capitalul social. Pe perioada suspendării, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii va fi echivalentul în lei al sumei de 4 milioane euro, nivel prevăzut de legislație anterior ordonanței 114, arată profit.ro.

În plus, proiectul de ordonanţă prevede ca obligația de a vira până la 30 iunie prima tranșă, de 50%, din majorarea capitalului social minim conform cotelor introduse OUG 114 va fi amânată până la finele anului, astfel încât, dacă administratorii nu ajung la o înțelegere cu Guvernul până la finele lunii mai, aceștia să aibă la dispoziție timp suficient pentru a se conforma noilor cerințe.

O altă modificare importantă faţă de forma iniţială o reprezintă scăderea cotei de impozitare a băncilor de la 1,2% la 0,4% pe an, precum şi scăderea din baza de impozitare a mai multor active, conform profit.ro.

Totodată, se va modifica și referința pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice, însă aceasta nu se va aplica obligatoriu și creditelor în derulare.

Statul nu va impozita băncile aflate pe pierdere, precum în varianta încă în vigoare a OUG 114, ceea ce ar fi însemnat o decapitalizare directă a băncilor pe minus. În cazul băncilor cu profit, taxa nu va putea depăși nivelul profitului. Partea bună pentru bănci este că acestea nu vor fi trimise pe pierdere de taxă, însă acționarii ar putea fi puși în situația în care câștigurile lor să ajungă integral la stat, dacă profitabilitatea este insuficientă.

Guvernul elimină și indexarea taxei în funcție de evoluția indicatorilor ROBOR la 3 și 6 luni – în varianta adoptată în decembrie, băncile erau taxate progresiv în funcție de nivelul depășirii unui nivel al ROBOR de peste 2%. 

Băncile ar putea beneficia de o reducere cu jumătate a taxei dacă cresc creditarea peste o anumită țintă și/sau cu încă jumătate dacă reduc marja de dobândă dintre creditele și depozitele în lei sub un anumit nivel, ce va fi stabilit de către Guvern anual prin hotărâre. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW