5.2 C
București
luni, 1 martie

Ovidiu Oana-Pârâu, un destin ce transcende individualul

Există oameni al căror destin transcende individualul, pentru că, dincolo de acesta, îşi asumă misiunea de a face cunoscute semenilor lucruri sau fapte de mare importanţă, de a le facilita accesul la manuscrise, colecţii sau relicve, de a îi învăţa că trecerea prin lume capătă o altă dimensiune atunci când îi aprofundezi sensul.

Un astfel de om este poetul şi omul de cultură Ovidiu Oana-Pârâu, care posedă o colecţie unică în lume, de circa 400 de clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi din toate timpurile.

Andy Blaer Bell

Ovidiu Oana-Pârâu s-a născut la 23 iunie 1953, localitatea Şercaia, judeţul Braşov. A debutat în 2006 cu volumul: “Clopotul, limbaj universal”, o selecţie de poezie despre clopote din literatura universală care include şi ciclul “Aramă” al autorului. În anul 2006 a publicat în paginile suplimentului literar al cotidianului “24 ORE” din Iaşi şi în antologia de poezie a editurii Anamarol – “Spiralele vieţii”. În acelaşi an, în octombrie a lansat volumul tematic “Surori metrese timpului” reunind ciclurile de poezie despre anotimpuri. A publicat în format electronic volumul de poezie şi ghicitori ”Jucării pentru copii”.
În anul 2008 a apărut în antologia de poezie de dragoste “Freamăt de timp – Freamăt de dor”, iar poeziile religioase şi colindele i-au fost publicate în mai multe numere ale ziarului “Învierea” al Mitropoliei Banatului (potrivit jurnaluldedrajna.ro).

Lansare de carte: ,,Proiectul unei limbi universale – Istoria clopotelor de la origini”

Cartea ,,Proiectul unei limbi universale – Istoria clopotelor de la origini” semnată de profesorul Ovidiu Oana Pârâu a avut lansarea joi, 23 ianuarie, în Turnul Thomory din Cetatea Făgăraşului. Într-o atmosferă caldă şi prietenească iubitorii de carte din municipiu au avut prilejul să participe la primul eveniment cultural din acest an al Asociaţiunii ,,Ion Codru Drăguşanu” ASTRA Făgăraş. Prin cartea sa, autorul Ovidiu Oana Pârâu a purtat audienţa într-un periplu istoric, marcând istoria clopotului de la începuturi şi până astăzi. Moderatorul evenimentului a fost preotul Valentin Ciprian Bâlbă, care, în deschidere, l-a prezentat pe autor, profesorul cu origini în Pârâul făgărăşean stabilit de mulţi ani la Bucureşti, dar şi cartea sa. Volumul are trei părţi: Sufletul, Negura şi Credinţa.

 • ,,Sufletul” este o culegere de circa 1.200 de poezii, ghicitori, zicători, strigături şi licenţe poetice despre clopote, clopoţei, tălăngi şi zurgălăi din literatura română şi universală.
 • ,,Negura” descrie apariţia şi diversificarea utilizării clopotelor în toate cele şapte continente şi în toate timpurile.
 • ,,Credinţa” este un album destinat clopotelor celebre din lume şi din România.
Clopot buddhist

Au susţinut alocuţiuni prof. Mihaela Gârlea, preşedintele ASTRA Făgăraş, prof. Michaela Judele, inspector şcolar general adjunct la IŞJ Braşov, preotul Octavian Smădu din Victoria, iniţiatorul festivalului internaţional de toacă de la Victoria, prof. Ionel Mihali şi a recitat actorul Mihai Giuriţan. Eleva Cristiana Moldovan de la Liceul Teologic Ortodox ,,C-tin Brâncoveanu” a susţinut un mini-recital la nai, conform monitorfg.ro.

Interogaţii şi reuşite personale

Cu modestie, dar şi cu luciditate, autorul îşi începe prezentarea de pe sites.google.com cu interogaţia: Prea multe nu sunt de spus despre mine. Sau poate sunt?

Cele mai importante realizări sunt enumerate aici:

 • doi copii extraordinari, mai ales prin modul responsabil în care şi-au construit viaţa;
 • o familie care a reuşit să treacă toate opreliştile şi să rămână unită preţ de 42 de ani;
 • o viaţă profesională extrem de diversă, generată de căutări în domenii surprinzătoare şi marcată de împliniri;
 • iubesc şi respect viaţa trăită cu demnitate preţ de peste 260 de anotimpuri;
 • în ultimii 12 ani am acceptat truda nedorită a cuvântului scris pe care am început să o supun judecăţii lectorilor mei înscrisă (deocamdată) în 18 titluri despre care puteţi afla câteva impresii aici;
 • ceea ce le face să fie deosebite în peisajul epocii moderne şi contemporane este faptul că fiecare volum al meu este unitar şi tematic şi/sau ca gen liric;
 • depozitarele volumelor tipărite sub semnătura mea sunt:

a) – conform legii: Fondul de carte al Bibliotecii Naţionale şi Biblioteca Municipală Bucureşti;

b) – prin donaţie: Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanţa şi Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, Biblioteca Munivipala “Octavian Paler” Făgăraş;

 • colecţia mea de clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi este unică în lume prin diversitatea şi vechimea pieselor care o compun; ea poate fi accesată aici.
Armenian Bell

Autorul, despre clopot:

 • Este o rugăciune sculptată în bronz;
 • Este simbol şi mesager născut din cupola divină,
 • E cel ce ne întoarce cu faţa spre Dumnezeu, oricine şi oriunde am fi, ca datori pentru darul suprem;
 • Un clopot e uşor de inventat când ai cupola celestă deasupra-ţi;
 • Clopotele, mai întâi au ţinut loc legii, apoi au fost glasul ei;
 • Datorită clopotelor, Dumnezeu nu a putut fi ”modernizat” mai devreme;
 • Ştefan cel Mare s-a menţinut în conştiinţe şi prin dangătul ctitoriilor sale, care ajutau obştile să se adune, să se identifice şi să hotărască, aşa cum făceau în cele vremuri – a prezentat profesoara Mihaela Gârlea.

Foto: colecţia privată de clopote ”Ovidiu Oana”, bells.zuavra.net

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW