Palme d’Or, pentru prima oară atribuit unui film coreean

Mult-aşteptatul moment al decernării premiilor la Festivalul de Film de la Cannes, care a avut loc sâmbătă, 25 mai, a adus destule surprize.

Premiul cel mai important, Palme d’Or, i-a revenit sud-coreeanului Bong Joon Ho, pentru tragicomedia ”Parasite”, film care va fi distribuit și în cinematografele din România, de Independența Film, potrivit Cinemagia. Este pentru prima dată când prestigiosul premiu este acordat unui film coreean.

Marele Premiu al Juriului i-a fost decernat regizoarei senegaleze Mati Diop, pentru drama ”Atlantique”. Jean-Pierre şi Luc Dardenne au primit premiul pentru regie (”Le Jeune Ahmed”), iar la secţiunea ”Un Certain Regard”, Marele Premiu i-a revenit lui Karim Aïnouz, pentru ”A Vida Invisivel de Eurídice Gusmão”.

Alain Delon, legenda cinematografiei franceze, a fost recompensat (în sfârşit!) cu premiul Palme d’Or de onoare.

Deşi ne pare rău că regizorul român Corneliu Porumboiu nu a primit vreun premiu pentru filmul său ”La Gomera” (intrând pe o listă pe care, surprinzător, se mai află Quentin Tarantino şi Pedro Almodóvar, în cazul filmului ”Dolor y Gloria” fiind laureat doar Antonio Banderas pentru cel mai bun actor, în timp ce acordarea premiului ”Palm Dog” pitbull-ului din filmul Once Upon a Time in Hollywood pare într-adevăr mai mult o glumă… demnă de umorul lui Tarantino!) şi cu toate că, fireşte, nu putem încă evalua calitatea filmelor premiate, se poate constata că s-au înregistrat multe surprize.

Anumite filme sau anumiţi regizori care ar fi fost văzuţi de mulţi ca favoriţi la premii nu au fost recompensaţi, în schimb premiile au mers în direcţii neaşteptate, şi ar mai fi de remarcat că, cel puţin în cazul filmelor pe care le-am citat, este de presupus că nu au existat alte criterii decât cele valorice în acordarea premiilor.

Poate că rămânem cu senzaţia că au existat mari perdanţi, dar în acelaşi timp se vede că bate şi un vânt de schimbare.

Aşteptăm, desigur, cu interes momentul în care filmele prezentate la Cannes vor rula în cinematografele din România.

Din filmografia lui Bong Joon Ho, personal am văzut ”Madeo” (Mama), o dramă-thriller interesantă şi bine realizată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW