Papa Francisc a chemat în mesajul său de Crăciun ”Urbi et Orbi” la dialog pentru soluționarea conflictelor ”uitate”

Ucraina, Afganistan, Irak, Birmania, Etiopia, Sudan, Sahel… Ca de obicei, în mesajul său «Urbi et Orbi» lansat sâmbătă către Roma și întreaga lume de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, Papa Francisc a chemat la dialog în fața «tentației de retragere în sine», insistând asupra conflictelor «uitate», în special cele din Yemen și Siria. Ca de obicei, au remarcat jurnaliștii prezenți la eveniment, Sanctitatea Sa a făcut un adevărat tur de orizont al conflictelor de pe planetă, precum și al gravelor consecințe economice și sociale ale crizei sanitare. «În aceste vremuri ale pandemiei, a spus Sanctitatea Sa, capacitatea noastră de a întreține relații sociale se află la grea încercare, are loc o accentuare a tendinței de ”retragere în sine”, inclusiv la nivel internațional…Asistăm încă la multe conflicte, crize și contradicții ce par fără sfârșit și pe care noi aproape că nu le mai remarcăm, încât ne-am obișnuit cu ele, existând riscul de a nu mai auzi strigătele de durere și de disperare ale atâtor frați şi surori».

Tragediile uitate din Siria și Yemen

Papa Francisc a insistat în mod special asupra «tragediilor imense și uitate» din Siria și Yemen, pradă unor conflicte care «au făcut un număr incalculabil de victime și refugiați». «Auzim țipetele copiilor din Yemen, a spus cu durere Sanctitatea Sa, unde o teribilă tragedie uitată de întreaga lume se derulează în tăcere de mai mulți ani, provocând morți în fiecare zi». El a chemat de asemenea «să nu fie permisă propagarea metastazei unui conflict cangrenat» din Ucraina, unde tensiunile dintre Kiev și Moscova provoacă teamă de o escaladă militară.

Sanctitatea Sa s-a rugat de asemenea pentru «victimele violenţelor contra femeilor», pentru «copiii și adolescenții victime ale hărţuielii și abuzurilor», cu aluzie evidentă pentru multă lume inclusiv la scandalurile privind pedocriminalitatea în sânul bisericii. Condamnând «indiferența» față de «drama migranților», Papa Francisc a apelat la administrarea «tratamentelor necesare, în special a vaccinurilor, populaţiilor cele mai sărace ale planetei».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW