Parlamentul European va cere ca România și Bulgaria să adere la Spațiul Schengen

George Lupu (b1.ro)

Parlamentul European va adopta un raport săptămâna aceasta, prin care va cere încă o dată ca România și Bulgaria să adere la Spațiul Schengen. Acest subiect se află pe agenda ultimei reuniuni a eurodeputaților înainte de vacanțele de vară.

Parlamentul European constată că în 2011 și 2018 a adoptat rezoluții cu cereri similare. Miercuri seară, deputații europeni vor discuta raportul, care îndeamnă Consiliul UE să ia măsuri imediate pentru a ridica controalele la frontierele terestre, maritime și aeriene ale celor două țări, scrie monitor.bg.

Tot mâine, Parlamentul European va discuta din nou orientările preconizate ale Comisiei Europene pentru corelarea cheltuielilor bugetului UE cu legalitatea. Se așteaptă ca deputații europeni să ceară să fie informați cel puțin de două ori pe an cu privire la măsurile pe care Comisia le ia pentru a proteja bugetul general și ce cazuri suspectate de abuz sunt examinate. Parlamentul European va insista să audă primele date cel târziu în octombrie.

Eurodeputații vor solicita includerea corupției sub incidența noii legislații europene împotriva încălcărilor drepturilor omului din întreaga lume. Această abordare este raportată a fi aplicată de Statele Unite și Canada. Se așteaptă ca Parlamentul European să solicite sancțiuni mai dure împotriva celor care răspândesc informații false, precum și interferențe externe în alegeri.

Miercuri, deputații europeni vor discuta situația statului de drept din Polonia și din Ungaria. Se așteaptă ca aceștia să discute despre noua lege maghiară legată de comunitatea LGBT + și să adopte o rezoluție.

Pași importanți făcuți de România și de Bulgaria pentru aderarea la Spațiul Schengen

În luna iunie, România și Bulgaria au mai făcut un pas pentru aderarea la  Spațiul Schengen. Acestea vor avea acces la baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume, potrivit unei decizii a Comisiei Europene.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a solicitat Consiliului să permită „cât mai curând” aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a transmis: „Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE. (…) România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW