Parlamentul European va discuta despre situația umanitară și de securitate din Afganistan

Eurodeputații vor dezbate marți modalitățile de răspuns la criza din Afganistan cu Josep Borrell, șeful politicii externe a UE. O rezoluție va fi supusă la vot joi, potrivit europarl.europa.eu.

Eurodeputații vor discuta cu Josep Borrell despre modalitățile de a reacționa la criza umanitară și migratorie, de a ajuta persoanele aflate în dificultate și de a-i proteja pe cei aflați în pericol din Afganistan, în special femeile și copiii. De asemenea, este probabil ca aceștia să examineze sprijinul pe care UE l-ar putea oferi refugiaților afgani, precum și persoanelor care încearcă încă să părăsească țara, precum și modalitățile de a colabora cu autoritățile talibane din Kabul.

Pe lângă preocupările umanitare, ultimele evoluții din Afganistan au declanșat, de asemenea, discuții cu privire la învățămintele imediate pe care UE ar trebui să le tragă din retragerea NATO. Este de așteptat ca și alte teme să fie abordate în cadrul dezbaterii, cum ar fi situația securității în Europa, politica europeană comună de apărare, autonomia strategică a UE și necesitatea de a consolida poziția militară a Europei.

Context

La 15 august, regimul taliban a revenit la putere în Afganistan, declanșând o criză în țară, mii de persoane încercând să fugă pe cale aeriană și terestră. Ca reacție la criză, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a solicitat o voce europeană puternică și comună pe scena internațională.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW