12.7 C
București
vineri, 23 aprilie

PE accelerează procedura de adoptare a adeverinței electronice verzi până în luna iunieAdeverința electronică verde ar facilita circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei.
Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au decis asupra inițierii procedurii de urgenţă (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care să permită o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice.

În timpul dezbaterii în plen, miercuri, marea majoritate a eurodeputaților au sprijinit crearea rapidă a adeverinței electronice verzi, care urmăreste să faciliteze circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei de COVID-19. Potrivit propunerii Comisiei Europene, aceasta ar conține informații cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19,  un rezultat negativ la testul COVID-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu COVID-19. Mai mulți vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garanții solide în materie de protecție a datelor cu caracter personal și medical și au  cerut să nu fie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

Următoarele etape

Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul european, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Comisia europarlamentara pentru libertăti civile, responsabilă de dosar din partea PE, va putea solicita să-i fie încredințat mandatul, pentru a începe discuțiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atât de PE, cât și de Consiliu.

În urma votului, președintele Comisiei pentru libertăti civile, Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR (S&D, Spania) a declarat: „Avem nevoie de adeverință electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spațiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Adeverință nu poate fi, însă, o condiție prealabilă pentru liberă circulație, deoarece această este un drept fundamental în Uniunea Europeană și nu poate conduce la discriminare. Datele cetătenilor trebuie să fie în siguranţă și doar datele necesare ar trebui incluse în adeverinţă.”

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW