Pe muchie de cuțit

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat recent prima ediție din acest an a raportului macroeconomic mondial, care poartă titlul „World Economy on a Tightrope” („Economia mondială pe muchie de cuțit”).

Conform raportului, omenirea se confruntă cu cea mai severă criză de sănătate și economică de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, care afectează atât piața muncii, cât și bunăstarea.

Sunt luate în calcul două scenarii macroeconomice, cu un singur val de pandemie, respectiv cu o revenire a acesteia în partea a doua a anului.

Economia mondială se găsește într-o perioadă de relaxare graduală a restricțiilor, caracterizată printr-o atitudine vigilentă pentru evitarea apariției unui nou val. Datele prezentate de experții OECD nu sunt optimiste, modul de ieșire al economiilor din „Marea Închidere” fiind unul mai mult de tip „W” sau chiar „L” și nu unul în „V” care să ofere speranțe.

Conform primului scenariu elaborat de experții OCDE economia mondială ar putea să scadă cu 6% în 2020 față de anul precedent, o revenire de 5.2% fiind prognozată pentru 2021.

În cel de-al doilea scenariu, economia mondială se va ajusta cu 7.6% în 2020, iar procesul de redinamizare va fi unul mai lent, creșterea din 2021 fiind de 2.8%.

Un astfel de scenariu este luat în calcul de Rezerva Federală americană. Miercuri, la finalul ședinței de politică monetară a Fed, unde s-a decis menținerea dobânzii-cheie la 0 – 0,25%, Jerome Powell, președintele băncii centrale americane, a afirmat că „nu ne gândim la creşterea dobânzilor. Ne gândim la susţinerea economiei. Ne gândim că va dura ceva timp”. Motiv ca dobânzile să fie crescute doar din 2022.

Conform raportului OECD, principalii factori de risc care vor afecta economia mondială sunt creșterea semnificativă a șomajului pentru salariații cu venituri mici. Aceasta va intensifica nemulțumirea în rândul acestei pături sociale, care ar putea duce la înmulțirea evenimentelor violente, ea suprapunându-se, în opinia experților, cu deteriorarea severă a perspectivelor de integrare pe piața forței de muncă pentru tineri.

Conform unui studiu prezentat recent de iSense Solutions, trei din zece români declară că le-au scăzut veniturile în ultimele luni din cauza pandemiei, cei mai afectați fiind cei din mediul urban. Cele mai afectate au fost persoanele cu venituri mici (42%), faţă de 38% dintre cele cu venituri medii şi 25% dintre cele cu venituri peste medie

Cei de la OECD indică drept factori de risc și gradul ridicat de îndatorare al companiilor din sectoarele cele mai afectate de pandemie dar și reapariția unui puternic sentiment de aversiune față de risc în privința activelor țărilor emergente.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW