2.9 C
București
vineri, 4 decembrie

Peste 170 de patroni britanici cer un nou referendum pe tema Brexit

Într-o scrisoare publicată joi în «The Times», un grup de peste 170 de patroni britanici consideră că singura manieră de a evita haosul este să li se ceară cetățenilor Regatului Unit să spună «dacă încă mai vor să părăsească UE». Semnatarii scrisorii cer conservatorilor, la putere, și opoziției laburiste să susțină această idee.

La mai puțin de 48 de ore de la înfrângerea suferită de Theresa May prin respingerea acordului Brexit negociat de ea cu Bruxellesul și chiar dacă domnia sa a reușit miercuri seară să-și salveze poziția la guvernare, presiunile pentru organizarea unui nou referendum se accentuează. Într-o scrisoare adresată cotidianului «The Times», dată publicităţii joi, peste 170 de patroni britanici fac apel direct la organizarea unui nou referendum. Nu este pentru prima oară în ultimele luni când patroni importanți au susținut această idee, dar, de data aceasta, marele număr de semnatari ai scrisorii mai sus menționate este fără precedent. În luna noiembrie, o scrisoare similară fusese semnată de doar 70 șefi de întreprinderi. Nu este lipsit de importanţă faptul că întreprinderile conduse de semnatarii noului apel adresat guvernului valorează mai bine de 100 miliarde de lire sterline. Iar printre ei se regăsesc antreprenori de prim-plan cum ar fi Terence Coran, Paul Myner, fostul patron al Mark&Spencer, Justin King, fostul PDG al Sainsburry sau Mike Rake, ex-preşedintele Consiliului BT.

Să se evite haosul

În momentul de față, după votul din parlament, subliniază semnatarii scrisorii, problema care se pune cu mare urgență este evitarea unei ieșiri «haotice» a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Iar din punctul lor de vedere, nu există decât o singură manieră de a face acest lucru: să se ceară britanicilor să spună «dacă mai vor să părăsească UE». În același timp, ei cer insistent responsabililor celor două partide politice principale britanice să susțină ideea organizării unui nou referendum. Laburiștii, se știe, doresc, pentru moment, inclusiv un nou vot al cetățenilor britanici, prin organizarea alegerilor anticipate. În schimb, alte partide (naționalist-scoțian, liberal-democrat și Verzii) pledează totuși pentru un nou referendum.

CBI: Un Brexit «fără acord» ar avea consecinţe economice profunde

Interesant este faptul că, printre semnatarii scrisorii adresate guvernului prin intermediul publicației «The Times» se află unii întreprinzători care inițial au susținut textul acordului Brexit negociat de Theresa May, dar și-au schimbat poziția după ce, zilele trecute, Carolyn Fairbairn, director general al Confederation of British Industry (CBI), principala organizație patronală britanică, a avertizat din nou că un Brexit «fără acord» ar avea consecinţe economice profunde , motiv pentru care «nu este dorit».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW