7.5 C
București
marți, 20 octombrie

Piatra de hotar a 20-20: 4,8 lei/euro

Leul se va confrunta anul acesta, pe plan local, cu încetinirea economiei, menținerea inflației la cele mai înalte cote din UE, adâncirea deficitelor bugetar, de cont curent și comercial dar și cu două rânduri de alegeri, locale și parlamentare, care nu vor permite actualului Executiv să încerce unele ajustări structurale.

Conform ultimelor date, bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat noiembrie trecut cu un deficit de 37,05 miliarde lei (7,75 miliarde euro), echivalentul a 3,56% din PIB, peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană.

Principalii factori externi care vor influența evoluția cursului sunt reprezentați de încetinirea economiei zonei euro, în special a celei din Germania, principala piață de desfacere a exporturilor românești, războiul comercial dintre Statele Unite și China, al cărui final este greu de prezis având în vedere ca Donald Trump va dori să obțină un nou mandat la Casa Albă. Nu trebuie uitat posibilul conflict armat dintre SUA și Iran, după uciderea generalul Qasem Soleimaini de către forțele americane, care va produce o explozie a aversiunii față de risc, care va îndepărta investitorii de activele considerate „prea vulnerabile”, cum este leul.

Cel mai optimist scenariu pentru leu este cel prezentat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, în prognoza sa de toamnă publicată în noiembrie, care anticipează o medie anuală a euro de 4,75 lei dar și o majorare a PIB cu 4,1% faţă de 2019 la 1.130 miliarde lei.

În rest, analizele băncilor sau predicțiile economiștilor văd euro trecând de 4,8 lei. BCR estimeaza atingerea pragului de 4,85 lei iar Banca Transilvania pe cel de 4,81 lei.

Un sondaj realizat de Reuters prognozează o creștere a monedei unice până la 4,85, moneda națională inregistrand cea mai mare depreciere dintre zonă.

O analiză a Moneycorp România indică o depreciere în primul trimestru la 4,81 lei, pentru ca finalul anului să aducă o majorare a cursului la 4,85 lei, nivel anticipat și de analiştii de la UniCredit Bank. Aceștia din urmă anticipează că în 2020 creşterea economică a României va fi de doar 2,6%.

Pe de altă parte, sondajul realizat în rândul analiștilor grupați în CFA România indică o valoare medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni de 4,8256 lei/euro, respectiv de 4,8663 lei/euro pentru cel de 12 luni.

Trebuie subliniat faptul că depășirea pragului de 4,8 lei/euro a fost marota anului trecut, însă BNR a monitorizat cu atenție piața și a vândut valută atunci când a fost testată creșterea la 4,79 lei.

Până atunci, ministrul finanțelor așteaptă vizita din aceasta luna a echipei FMI. „Vor veni şi ne vor da soluţii”, a spus ministrul Florin Cîţu, referindu-se la problemele mari cu care se confruntă bugetul de stat.

Marți, BNR a stabilit o medie a euro de 4,7750 lei, în scădere fata de începutul anului. În ceea ce privește, cotatiile de vanzare de la casele de schimb bancare, se detaseaza BCR cu 4,8470 lei, urmata de ING cu 4,8416 lei și Raiffeisen Bank cu 4,8369 lei.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW