luni, 25 mai, 2020
18.9 C
București

Premieră de la criza rachetelor din Cuba: Rusia dorește să-și instaleze o bază pentru bombardiere în Venezuela

Potrivit presei din Rusia, citată de RFI, un proiect în acest sens ar face obiectul unor discuții între Moscova și Caracas, iar armata rusă și-ar pregăti o prezență militară pe termen lung în America Centrală. Surse informate rusești evocă posibilitatea bazării unor bombardiere Tupolev 160 la doar 2000 km de teritoriul Statelor Unite, concret pe o insulă situată în largul coastelor Venezuelei, La Orchila.

Pentru Rusia, insula La Orchila ar putea constitui un fel de bază avansată comparabilă cu bazele americane din Guam, în Pacific, sau din Diego Garcia, în Oceanul Indian. Surse politico-militare, citate de presa din Rusia și preluate de RFI, confirmă că Moscova ar fi luat deja o decizie privind instalarea bazei din La Orchila și că guvernul venezuelean nu s-ar fi opus. Insula La Orchila găzduiește deja o garnizoană venezuelană și dispune de o pistă de aterizare cu o suprafaţă de 3.000 metri, dar pentru bombardiere rusești sunt necesare importante amenajări, astfel încât să devină o bază strategică. Până acum, atunci când veneau în Venezuela, avioanele Tupolev 160 făceau escală pe aeroportul civil de la Maiquetia, lângă Caracas. Presa rusă remarcă însă faptul că «a baza bombardiere cu capacități nucleare pe un aeroport civil nu este cea mai bună opțiune». De pe insula La Orchila, spun specialiști ruși, bombardierele Tupolev 160 pot efectua operațiuni de patrulare deasupra zonei Caraibelor fără a avea nevoie de avioane de realimentare, ceea ce este «rezonabil din punct de vedere economic». Echipate cu rachete, aceste aparate rusești capabile să zboare de două ori mai rapid decât viteza sunetului, poate, în principiu, să atingă cvasi-totalitatea teritoriului Statelor Unite. Surse din Moscova spun că, din punctul de vedere al Rusiei, poziționarea de bombardiere atât de aproape de coastele americane poate fi un mijloc de presiune în cazul în care Washingtonul se retrage din tratatul privind armele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) în Europa.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Din investițiile în armament și dezvoltarea lui rezultă SECETE CATASTROFALE. USA Pentagon, Rusia, China, Anglia, Franța, Arabia Saudită, Iran, Coreea de Nord etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profesorii, evaluați după morală și online

Profesorii vor fi evaluați de-acum încolo după cum vor ține lecții și vor pune note online, ca...

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...