Președintele Emmanuel Macron, ţintă a software-ului-spion Pegasus

Numere ale telefoanelor președintelui Emmanuel Macron și ale unor membri ai guvernului Franței figurează pe lista potențialelor ținte ale software-ului Pegasus, utilizate de către unele state pentru spionarea unor personalități, a declarat Laurent Richard, directorul organizației Forbidden Stories, confirmând astfel o informație similară a ziarului «Le Monde». Potrivit cotidianului francez «Le Monde», unul dintre numerele de telefon ale președintelui Emmanuel Macron, al telefonului fostului prim-ministru Edouard Philippe sau al altor 14 membri ai guvernului francez figurează «în lista numerelor de telefon selecționate de către un serviciu de securitate al Marocului utilizator al software-ului- spion Pegasus».

«Dacă aceste fapte se confirmă, ele sunt într-adevăr foarte grave și se va face în totalitate lumină în privința acestor dezvăluiri ale presei», a reacționat președinția franceză, întrebată de Agenția France Presse dacă șeful statului a fost realmente spionat via Pegasus. O întrebare similară a fost pusă întreprinderii israeliene NSO – care comercializează Pegasus – dar aceasta a răspuns dând asigurări că niciodată președintele Macron nu a putut fi luat drept țintă. Puțin credibil este însă acest răspuns, din moment ce NSO nu are acces la datele clienților cărora le-a vândut software-ul-spion. Verificări serioase sunt însă derulate acum de către autoritățile franceze pentru a detecta dacă software-ul Pegasus a fost realmente utilizat pe telefonul președintelui Macron.

10.000 numere de telefon puse sub ascultare din Maroc

Potrivit anchetatorilor de la diverse publicații interesate de scandalul Pegasus, statul marocan ar fi unul dintre utilizatorii software-ului spion, chiar dacă oficialii de la Rabat au dezmințit acest lucru luni. Sunt supoziții potrivit cărora Marocul ar fi pus sub ascultare în jur de 10.000 numere de telefon, 10% din ele în Franța. Culmea, informează celula de investigații de la Radio France, însuși regele Mohammed al VI-lea al Marocului și anturajul său se află pe lista ţintelor de spionare. Forbidden Stories și asociația Amnesty Internațional au obținut o listă de 50.000 de numere de telefoane selecționate de clienții NSO pentru a le supraveghea, listă ce a fost comunicată unui grup de 17 publicații și alte mijloace de informare. Rapid, duminica trecută, acestea au făcut public acest scandal al spionării telefoanelor unui uriaș număr de telefoane via Pegasus.


- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW