Președintele Joe Biden anunță că Statele Unite sunt gata să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei

Președintele american a făcut declarația de mai sus în sprijinul Taiwanului la o întâlnire cu alegătorii din Baltimore (statul Maryland), transmisă în direct de canalul de televiziune CNN. «Da, noi avem un angajament în acest sens», a spus Biden. Așa cum se știe, Statele Unite și China se confruntă într-o multitudine de dosare, dar chestiunea Taiwanului este adeseori considerată a fi susceptibilă să provoace o confruntare armată. Declarația președintelui american contrazice așa-numita politică de «ambiguitate strategică» aplicată de Washington prin care, deși recunoaște RP Chineză, ajută Taiwanul să-și construiască și să-și întărească forțele armate.

Taiwanul are propriul său guvern începând din 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu drept o provincie a Chinei și avertizează că va recurge la forță dacă insula își proclamă oficial independența. A nu se uita însă o recentă luare de poziție a preşedintelui Xi Jinping în care a reafirmat dorința Chinei de a se ajunge la o reunificare pe cale pașnică.

Nu dorim «război rece»

La o conferință de presă ținută joi, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, citat de «Le Monde», chestionat în legătură cu dosarul taiwanez, a reamintit că țara sa nu este în ofensivă, China se află «pe poziție defensivă… Noi luptăm pentru a ne păstra suveranitatea și integritatea teritorială», a subliniat diplomatul chinez. «Noi, a mai spus el, nu suntem provocatori de tulburări. Dimpotrivă, unele țări, în special Statele Unite, iau măsuri periculoase ce duc direct la o situație încordată în Taiwan».


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW