Joi, doi ziariști francezi – de la France Presse și «Les Echos» – au reușit să-i ia un scurt interviu fostului președinte al grupului Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, aflat de două luni la închisoarea de la Kosuge, situată în nordul capitalei japoneze. Au avut la dispoziție doar 15 minute, timp pe care Ghosn l-a folosit în totalitate, fără a aștepta să i se pună întrebări.
Ziarista de la France Presse a relatat pentru RFI că a sosit la închisoarea din Kosuge, împreună cu colegul de la «Les Echos», joi după-amiază, la orele 14.00. Obținuseră în prealabil autorizația de a-l întâlni pe dl. Ghosn. Ajunși la centrul de detenție amintit, jurnaliștii mai sus menționați au completat un formular, și-au depus obiectele personale într-un loc special, au trecut printr-un portic fără a fi controlați corporal și nici nu au fost însoțiți până la etajul al doilea, unde se află Carlos Ghosn. Într-o încăpere-vorbitor de doar 6 metri pătrați, Ghosn a intrat la două minute de la sosirea jurnaliștilor, fiind situat în spatele unui geam, sub paza a doi gardieni. Interviul a avut loc în limba engleză, pentru a permite unuia dintre gardieni (necunoscător al limbii franceze) să ia notițe din convobirea cu ziariștii francezi, pentru a le transmite apoi autorităților judiciare. Ceea ce i-a frapat pe ziariștii francezi a fost faptul că, imediat după sosire, Ghosn a început să se comporte ca un patron, ca un PDG. Nu era abătut, au constatat cei doi ziariști, așa cum s-ar fi așteptat după două luni de detenție. A început imediat să vorbească, făcând precizarea că are la dispoziție doar 15 minute. A început să se apere, să se declare inocent, să-și exprime sentimentul de nedreptate ce i se face. El a denunțat înainte de toate un complot, o trădare din partea șefilor de la Nissan care erau împotriva proiectului său de integrare a Renault, Nissan și Mitsubishi Motors într-un singur holding. Apoi, pentru prima oară, el le-a vorbit ziariștilor despre condițiile de detenție. Nu s-a plâns de maniera în care este tratat, ci mai mult de faptul că detenția durează prea mult timp și că cererile sale de a fi pus în libertate pe cauțiune i-au fost respinse. A mai spus că nu poate vorbi cu familia, nu le poate telefona, având doar permisiunea de a le transmite scrisori. S-a plâns de asemenea că nu are decât 30 de minute pe zi pentru a ieși în exterior. «Îmi este sete de aer proaspăt», le-a spus Ghosn ziariștilor francezi. La întrebarea de ce nu a vorbit până acum cu presa, el a precizat că a dorit mai întâi să primească răspunsul la ultima cerere de liberare pentru a putea merge la Paris să dea explicații Consiliului de administrație al Renault. Refuzându-i-se această posibilitate, a considerat că a sosit momentul să vorbească direct cu presa, lucru pe care va continua să-l facă în săptămânile viitoare.
Ar trebui sa se sesizeze si autoritatile romane si sa cerceteze actiunile intreprinse de Ghosn, la Renault Romania, actiuni protejate de cei pusi sa reprezintte interesele tarii. In DACCIA, coruptia este la maxim, functiile fiind acordate tiganilor de catre un director tigan.