Procedura declanșată în luna septembrie de către democrați s-a încheiat. Ceea ce însă rețin toți comentatorii politici , citați de corespondentul RFI în Statele Unite, este că ea a adâncit și mai mult divizările în rândul americanilor, divizări care în aceste zile ale președinției Trump apar ireconciliabile. Chiar dacă președintele nu este destituit, procesul în sine „lasă o pată pe mandatul său”. Doar trei președinți americani au suferit un asemenea afront în istoria SUA: Andrew Johnson, Bill Clinton și acum Donald Trump.
Minoritari în Senat, democrații au „făcut bloc” împotriva lui Donald Trump la votul final al procesului de destituire de miercuri, 5 februarie. Fără surprize, președintele a fost achitat, după ce a fost judecat – în baza unor reguli stabilite de majoritatea republicană – pentru abuz de putere și obstrucționarea anchetei Congresului. Printr-un vot solemn, urmărit de zeci de milioane de americani la posturile de televiziune, Senatul a estimat, cu 52 de voturi din 100 de senatori, că Donald Trump nu este vinovat de abuz de putere. Cu 53 de voturi, domnia sa a fost de asemenea declarat nevinovat în acuzația de a obstrucționa activitatea Congresului în anchetele ce-l priveau. Or, Constituția americană impune o majoritate de două treimi (67 de voturi din 100) pentru destituirea unui președinte.
„Ieșirea din front” a unui senator republican
Dacă democrații au votat „în bloc” destituirea președintelui, marea surpriză a oferit-o senatorul republican Mitt Romney, care a votat alturi de democrați în cazul ambelor capete de acuzare împotriva lui Trump. Romney, relevă corespondentul RFI la Washington, a devenit astfel primul și singurul senator din istoria americană care a votat în favoarea destituirii unui președinte susținut de propriul partid, al republicanilor. „Președintele este vinovat de «un îngrozitor abuz de încredere publică», și-a explicat Mitt Romney poziția…”Ceea ce el a comis este un atac flagrant împotriva drepturilor noastre electorale, împotriva securității noastre naţionale, împotriva valorilor noastre fundamentale”. „Să corupi un scrutin pentru a te menține la putere este, fără îndoială, violarea cea mai destructivă și abuzivă a jurământului prezidențial”, a mai spus senatorul republican Romney, citat de RFI. Nu a fost însă suficient pentru a împiedica achitarea președintelui, proces apreciat de corespondenți de presă, analiști politici citați de RFI, drept „parţial și derulat fără audierea unor martori”. Cel mai mare capăt de acuzare, greu „de înghițit” de către democrați, a fost utilizarea de către Trump a mijloacelor statului, în special un ajutor militar aprobat de Congres , destinat Kievului aflat în războiul din estul Ucrainei cu forțe pro-ruse, pentru a forța compromiterea lui Joe Biden și a fiului său în perspectiva alegrilor prezidențiale.
Achitarea lui Donald Trump „nu are nicio valoare”
Sentința de miercuri a Senatului american „nu are nicio valoare”, întrucât procesul destituirii nu a fost echitabil, a estimat liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer. „Președintele și republicanii din Senat au banalizat nerespectarea legii”, a estimat într-un comunicat președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, calificându-i drept „secături ” pe Donald Trump și pe liderul republican al Senatului, Mitch McConnell. Locatarul de la Casa Albă, a mai spus Pelosi, va rămâne un pericol întrucât insistă să se pretindă mai presus de lege”.
Casa Albă a reacționat și ea, prin purtătorul de cuvânt Stephanie Grisham, insistând să spună că Donald Trump este nevinovat și că este victima unei „vânători de vrăjitoare” orchestrată de adversarii săi democrați.
Donald Trump și-a anunțat intenția de a face o declarație, joi, în care doreşte să evoce victoria sa împotriva acestei „mascarade”.