Au fost numiți negociatorii american și rus la întâlnirea din ianuarie, la Geneva
În lunga sa conferință de presă anuală de joi cu presa și posturile de televiziune ruse și străine, Vladimir Putin s-a arătat mai puțin vehement în comparație cu luările sale de poziție din ultimele zile în privința crizei de la frontiera cu Ucraina. Putin, informează corespondenții la Moscova ai Radio France Internaționale, a apreciat drept «pozitive» primele reacții americane la exigențele Rusiei în vederea soluționării crizei ruso-occidentale privind Ucraina.
Reamintim că Rusia a propus două tratate: unul Statelor Unite, iar celălalt țărilor membre ale NATO, vizând interzicerea oricărei extinderi a Alianței Atlantice, în special la Ucraina, precum și încetarea oricăror activități militare occidentale în apropierea frontierelor Rusiei.
«Pentru ce trebuie să ne pregătim?», l- a întrebat un jurnalist de la postul rus de televiziune NTV pe Vladimir Putin. «Rusia, a răspuns președintele, se concentrează», reluând condițiile sale bine cunoscute – niciun fel de extindere a NATO către Est – precum și cunoscutele acuzații conform cărora responsabilitatea pentru actuala criză este atribuită occidentalilor «care nu-și respectă promisiunile» și Ucrainei, «care refuză să pună în aplicare acordurile de la Minsk».
«Am fost înșelați într-o manieră gravă!»
«În anii 1990, a afirmat Putin, ni s-a spus că nu va avea loc nicio extindere a NATO spre Est. Și ce au făcut occidentalii? Ei au trișat. Ei ne-au înșelat într-o manieră gravă! Au avut loc cinci valuri de extindere a NATO… Iată, în România și în Polonia apar sisteme militare… Deci, a continuat Putin, înțelegeți-mă bine, nu noi amenințăm pe cineva. Ei sunt cei care ne spun că Ucraina va intra în NATO și, deci, vor exista rachete și în această țară. Nu este o simplă aderare la NATO, ci și baze bilaterale și rachete. Despre asta este vorba!»…«Nu noi am amplasat rachete în apropierea frontierei Statelor Unite. Statele Unite, cu rachetele lor, au venit până la ușa casei noastre», a susținut Vladimir Putin în răspunsul dat jurnalistului rus de la NTV.
Această remarcă intervine la două zile după ce liderul de la Kremlin a amenințat Occidentul cu «măsuri militare și tehnice» în cazul în care revendicările sale nu vor fi acceptate, exigenţe care, în opinia Washingtonului, a NATO, ar avea grele consecințe asupra arhitecturii securitare europene, motiv pentru care sunt considerate «inadmisibile» pentru numeroase voci occidentale.
Rusia și Statele Unite și-au desemnat negociatorii
Jake Sullivan (45 de ani) este negociatorul desemnat de Statele Unite pentru tratativele cu Rusia, stabilite pentru luna ianuarie 2022, iar Iuri Ushakov (74 de ani) de partea rusă. Ushakov este un fost ambasador al Rusiei la Washington, actualmente consilier diplomatic al Kremlinului, un apropiat al lui Vladimir Putin. Sullivan, cu studii superioare la universități precum Yale și Oxford, a îndeplinit funcția de șef de cabinet adjunct al dnei Hillary Clinton în perioada în care a fost secretar de stat, precum și director al Policy Planning, laboratorul ideilor noi în materie de diplomație și relații internaționale. În administrația Obama, a fost emisarul secret al Statelor Unite pentru Iran privind dosarul nuclear. Corespondenții Radio France Internationale au aflat că cei doi experimentați diplomați au purtat mai multe convorbiri telefonice în cursul ultimei luni, în încercarea de a dezamorsa criza ucraineană și a elimina riscul unui conflict militar înaintea întâlnirii lor de la Geneva, din luna ianuarie.