Raluca Turcan a solicitat propuneri de modificare a pensiilor de serviciu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a discutat luni cu reprezentanți ai instituțiilor beneficiare de pensii de serviciu, cu excepția celor beneficiare de pensii ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică, în vederea analizării celor 5 variante propuse de minister pentru reașezarea sistemului de pensii speciale din România.

Schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității, în stabilirea pensiilor de serviciu.

Avem 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Eu, ca ministru, trebuie să am în vedere și sustenabilitatea și echitatea”, a explicat Raluca Turcan, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Demnitarul a solicitat reprezentanților instituțiilor ai căror angajați beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi speciale să reanalizeze cadrul legislativ și propunerile Ministerului Muncii și Protecției Sociale și să vină cu propriile propuneri de optimizare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW