12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Raportul procurorului special Robert Mueller: Donald Trump nu a pactizat cu Moscova și este totalmente disculpat

Dat publicității duminică și transmis Congresului american de către ministrul american al Justiției, Bill Barr, raportul procurorului special Robert Mueller nu confirmă existența vreunor contacte între persoane apropiate președintelui Trump și Rusia în perioada campaniei prezidențiale din 2016.

Așa cum se știe, raportul procurorului Mueller a ținut America de mai multe luni de zile în stare de incertitudine privind condițiile în care Donald Trump a ajuns la Casa Albă, având în vedere informațiile ce au circulat și au fost chiar cap de afiș în presa americană și internațională referitoare la o presupusă colaborare între membri ai echipei electorale și ai familiei Trump cu Moscova. La capătul anchetei sale, procurorul Robert Mueller a constatat absența vreunor elemente sau a unei coordonări între echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia în lupta cu contracandidata democrată Hillary Clinton.

675 zile de anchetă. Mueller nu oferă, totuși, o concluzie definitivă

«Investigațiile procurorului special nu au demonstrat că echipa de campanie Trump sau oricine altcineva asociat la campanie s-ar fi înțeles sau s-ar fi coordonat cu Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale americane din 2016», a anunțat ministrul Justiției, Bill Barr, în scrisoarea transmisă Congresului duminică seară. De relevat faptul că, potrivit documentului respectiv (o sinteză de patru pagini), procurorul Mueller, fost șef al FBI în administrațiile Bush și Obama, nu oferă totuși o concluzie definitivă care să confirme sau nu o posibilă intervenție a președintelui în justiție. Ministrul Justiției, Bill Barr, primul destinatar al raportului atât de mult așteptat, concluzionează însă că documentul pe care l-a parcurs începând de vinerea trecută nu menționează niciun delict susceptibil să antreneze de asemenea urmăriri judiciare privind eventuale obstacole în calea demersurilor în justiție. Foarte rapid, Casa Albă a făcut publică o apreciere conform căreia președintele Trump a fost «totalmente disculpat» de acuzațiile ce au circulat la adresa sa.

Comentatori ai presei americane consideră rezultatul anchetei făcute – vreme de 675 de zile – de către procurorul special Robert Mueller drept o «victorie răsunătoare» a lui Donald Trump. Nu a existat, deci, nicio coliziune cu Rusia și nici vreo decizie, acțiune vizând influențarea justiției, sună concluziile ministrului american al Justiției, Bill Barr, pe baza raportului asupra anchetei ce i-a fost transmis vinerea trecută.

Democrații din Congres cer publicarea întregului text al raportului Mueller

Liderii democrați ai Congresului american au cerut imediat publicarea raportului lui Robert Mueller în totalitatea lui, considerând că ministrul Justiției, care a elaborat rezumatul documentului respectiv, «nu este un observator neutru».

«Este imperativ ca ministrul Justiției să prezinte Congresului raportul complet privind ancheta efectuată de procurorul Mueller și să furnizeze documentele care îl susțin, precum și concluziile sale», au declarat președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și șeful minorității democrate din Senat, Chuck Schumer. Presa americană, citând declarații ale unor responsabili din Ministerul Justiției, citați inclusiv de RFI, spun că procurorul Mueller nu ar recomanda totuși noi puneri sub acuzare. În decursul celor aproape doi ani de anchetă, 34 de persoane au fost puse sub acuzare și au fost pronunțate 5 condamnări, majoritatea afectând foști consilieri ai președintelui Trump, care au pledat cupabili, cum este cazul fostului său avocat personal. Alții au admis că au mințit în legătură cu contactele lor cu persoane de origine rusă înaintea investiturii lui Trump drept candidat. Procurorul Mueller a inculpat, de asemenea, 12 agenți ai serviciilor de informații ruse sub acuzația de piratare a serverului Partidului Democrat în campania din 2016. Rămân în atenție etapele următoare ale acestui sensibil dosar, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW