Președintele american a declarat vineri că încheierea de acorduri comerciale pentru a stimula economia SUA va fi prioritară în cadrul summitului G20, în timp ce alți lideri, precum Xi jinping, au avertizat asupra protecționismului și a amenințării pe care o reprezintă la adresa economiei mondiale.
Summitul G20, deschis vineri în orașul japonez Osaka, este guvernat de tensiuni geopolitice, fiind de așteptat ca problema cormerțului să domine discuțiile. Reuniunea la nivel înalt a celor mai mari economii din lume va dura două zile.
Aparent, rivalitatea dintre Statele Unite și China încă persistă. Cu toate acestea, administrația Trump pare să aducă în joc instrumente greșite, aplicând tactici de război comercial – reminiscente ale secolului al XIX-lea – în loc să construiască o strategie pentru a menține Statele Unite în poziția de lider economic și tehnologic mondial.
Protecționismul defensiv nu va răspunde provocării chineze, lucru pe care numai o renaștere din interior o poate face, ceea ce ar presupune o strategie ambițioasă care să nu se bazeze exclusiv pe schimbarea comportamentului chinez, cât pe pregătirea Statelor Unite pentru a concura.
După o pauză în războiul comercial la începutul acestui an, ciclul de escaladare a fost reluat, situându-se în prim-planul summitului G20.
Trump nu a ratat ocazia de a aduce în discuție preocupările SUA privitoare la uriașul producător de echipamente de telecomunicații – Huawei.
Între timp, mulți lideri au avertizat că fricțiunile crescânde din comerț amenință creșterea economică globală. Reprezentativă este declarația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Relațiile comerciale dintre China și Statele Unite sunt dificile, ele contribuie direct la încetinirea economiei globale”, transmite Reuters.
În privința protecționismului, Xi a criticat pașii făcuți de unele state dezvoltate, afirmând că: „Toate acestea distrug ordinea comercială la nivel mondial … Acest lucru influențează, de asemenea, interesele comune ale țărilor noastre, umbrește pacea și stabilitatea la nivel mondial”, a declarat Xi într-o adunare a liderilor grupării BRICS a națiunilor pe marginea reuniunii G20.
În cadrul aceleiași întâlniri, Modi a cerut să se pună accent pe reformarea Organizației Modiale a Comerțului (OMC), inițiativă tradusă de Vladimir Putin, sub forma unor eforturi de a distruge construcția de la Geneva: „Considerăm că sunt contraproductive orice încercări de distrugere a OMC sau de diminuare a rolului său”, a declarat Putin.
Un alt subiect de pe agenda summitului G20 sunt discuțiile comerciale dificile dintre SUA și Japonia, întrucât administrația Trump încearcă să reducă deficitul comercial al S.U.A.
Abe a declarat că întâlnirile frecvente cu Trump sunt „dovada unei puternice alianțe dintre SUA-Japonia”. Abe a cerut mai târziu liderilor G20 să trimită, la rândul lor, un mesaj puternic în sprijinul comerțului liber și echitabil, avertizând că tensiunile comerciale și cele geopolitice au crescut, iar riscurile la adresa economiei mondiale au rămas neschimbate.
După discuțiile dintre Trump și Abe, un oficial japonez a declarat reporterilor că liderii au fost de acord să accelereze discuțiile comerciale și au convenit că alianța este mai solidă ca oricând. Cu toate acestea, în această săptămână Trump și-a reînnoit criticile față de alianța de securitate SUA-Japonia ca fiind una dezechilibrată, o viziune pe care Japonia a respins-o.
Cand se bat cei mari, cei mici chitaie !
…. Si suporta consecintele/cheltuielie !