Statele Unite și Marea Britanie au trecut în ultimele zile la acțiune. Au bombardat poziții ale teroriștilor Houthi în Yemen, după ce aceștia au lansat la începutul săptămânii trecute cel mai grav atac contra traficului maritim din Marea Roșie, calea de acces cea mai puțin costisitoare spre Marea Mediterană și țările europene. Începând din 7 octombrie, data la care a avut loc sângerosul atac Hamas contra Israelului, au fost înregistrate aproape 30 de atacuri ale rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale care au dorit să utilizeze această importantă cale maritimă. Pentru restabilirea libertății de navigație, Statele Unite au inițiat o coaliție internațională. Franța a fost din primul moment alături de această coaliție botezată „Prosperity Guardian”. US Centcom, centrul de comandament american în Orientul Mijlociu, a informat că circa 100 de muniții ghidate au fost lansate contra a 16 poziții ale rebelilor houthi în ziua de 12 ianuarie. Ținte au fost posturi de comandă, piste utilizate pentru lansare de drone, radare, depozite de muniții și baze pentru fabricarea de arme.
Avioane americane și britanice, F-18 de la US Navy și Eurofighter Typhoon britanice cu baza în Cipru au fost puse rapid în funcțiune în fața repetatelor atacuri ale unor ambarcațiuni Huthie contra oricărei nave ce se angaja în Marea Roșie, considerată fără discernământ a fi proprietate israeliană. „Toate aceste lovituri țintite”, a anunțat președintele Joe Biden, „au fost un mesaj ce a indicat clar că Statele Unite și partenerii lor nu mai tolerează atacuri ce pun în pericol libertatea de navigație în regiune”. Între timp s-a aflat că atacuri țintite au avut loc din nou duminică, 13 ianuarie, la care s-au alăturat Olanda, Canada, Bahrein și Australia, acestea furnizând informații și logistică. Nu este deocamdată cunoscut în totalitate impactul acestor atacuri asupra arsenalului mișcării Houthi. Comandantul forțelor franceze în Oceanul Indian, amiralul Emmanuel Slaars, declara sâmbătă presei că este încă extrem de greu de stabilit acest impact. În afara dronelor kamikaze, rebelii Houthi pot conta totuși pe rachete concepute și furnizate în mare număr de către Iran.
În afara atacurilor aeriene, răspunsul comunității internaționale, anunță RFI, se articulează în jurul unei coaliții navale, „Gardien de la prosperité”(în francezà), inițiată de Washington la 18 decembrie trecut. De precizat că, potrivit unor noi informații, această coaliție se bazează pe un grup aeronaval american alcătuit din portavionul Eisenhower și mai multe distrugătoare, între care și unul britanic, HMS Diamond. Marina franceză a angajat și ea o navă la această operațiune – fregata de primă clasă Languedoc. Lansarea în acțiune a coaliției mai sus amintite este impusă de faptul că pericolul reprezentat de Houthi nu s-a diminuat, el există în continuare pentru traficul maritim mondial, deși în ultima lună, contracarat, s-a mai diminuat cu 22% în Marea Roșie. Ținta rebelilor sunt navele ce transportă containere cu mărfuri. Dirijați și instruiți de Iran, ei sunt acum capabili să elaboreze strategii complexe, combinând drone de observație cu rachete.
Rebelii declară că atacă interesele israelienilor, dar ei comit multe erori, remarcă amiralul Slaars, țintind irațional navele. Sâmbătă ei au atacat din greșeală inclusiv o navă rusească. O dovadă a implicării, mai exact a susținerii acestei mișcări teroriste de către Teheran este și faptul că, în permanență, în Marea Roșie se află o navă de război iraniană.
Atacul contra rebelilor Houthi, scria sâmbătă „USA Today”, este „o escaladare majoră în conflictul din Orientul Mijlociu”. Un grup de democrați progresiști, scrie „Politico”, l-a criticat pe Joe Biden pentru că a lansat „loviturile de răspuns” contra Houthi fără aprobarea Congresului, iar unii aleși republicani l-au criticat că a recurs la aceste lovituri prea târziu. Alte ziare americane și britanice au devenit ecou la temerile provocate de riscul extinderii conflictului la nivelul întregii regiuni: „The Wall Street Journal” sublinia că loviturile americane contra Houthi „sunt semne că acest conflict (în Marea Roșie – n.n.) izvorât din războiul dintre Israel și Hamas se va extinde la întregul Orient Mijlociu”. La rândul sau, „Times” se teme de represalii în continuare din partea Houthi.
Ce cauta colonialistii amerloci si britanici in Marea Rosie, cumva jaful petrolului din zona??? Restul e gargară pt a acoperi asta. YANKEES GO HOME