Războiul din Ucraina: Lupte încrâncenate în aceste zile pe fronturile din estul și sudul țării

În tot cursul zilei de duminică, relatează corespondenții presei străine aflați în Ucraina, pe toate fronturile din această țară au avut loc lupte de o încrâncenare fără precedent. Duminică seară, trupele ruse au anunțat că au ocupat în totalitate orașul Lisiceansk și alte localități apropiate cum ar fi Belogorovka, Novodrujesk sau Belaia Gora, ajungând astfel să controleze întreaga provincie Lugansk. Serghei Choigu, ministrul rus al Apărării, l-a informat pe Vladimir Putin că întreaga provincie Lugansk este sub controlul rușilor și al separatiștilor aliați, chiar înainte ca trupele ucrainene să-și anunțe, duminică seară, retragerea din Lisiceansk. Într-un comunicat, Statul Major al forțelor armate ucrainene punctează ”superioritatea multiplă” a armatei ruse în material de luptă. În fața acestei situații, președintele Volodimir Zelenski a promis că forțele de apărare vor recâștiga controlul asupra teritoriului cedat rușilor în regiunea Lugansk. Recunoscând că trupele ucrainene s-au retras din Lisiceansk, ultimul oraș important din Lugansk, Zelenski afirmă că trupele Kievului vor recâștiga, cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acțiune, teritoriul pierdut.”Faptul că protejăm viețile soldaților noștri este la fel de important. Vom reconstrui, vom recâștiga pământul, dar oamenii trebuie să fie protejați, mai presus de orice”, a declarat Zelenski.

Sub aspect strategic, cucerirea localității Lisiceansk permite Moscovei să progreseze pentru cucerirea întregului Donbas.Trupele ruse pot acum să avanseze către orașele Sloviansk și Kramatorsk, situate ceva mai la vest. Duminică, primarul orașului Sloviansk, Vadim Liakh, a deplorat într-un mesaj lansarea fără discernământ a obuzelor rusești aupra orașului, cauzând – potrivit unui bilanț provizoriu – 6 morți și cel puțin 15 răniți. Kramatorsk, centru administrativ al Donbasului încă sub controlul ucrainenilor, a fost lovit două zile la rând, sâmbătă și duminică, cu rachete Smertch.

Mai la nord, la Harkov, al doilea oraș important al Ucrainei, ziua de sâmbătă a fost serios agitată, a relatat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, o ploaie de obuze a lovit un întreg cartier al orașului. Potrivit președintelui Zelenski, începând de sâmbătă seară, în regiunea Harkov are loc o intensificare a activității inamicului. Igor Konachenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat că armata rusă a lovit, la Harkov, uzina de tractoare ce adăpostea trupe și material militar ucrainean. Pe frontul din Sud, a mai informat Konachenko, armata rusă a lovit cu tiruri de artilerie sau pe cale aeriană 39 de centre de comandă și două depozite cu muniții ucrainene situate în apropiere de Mikolaev. Sâmbătă în zori, a relatat primarul orașului, Oleksandr Senkevici, rușii au început să lanseze rachete asupra orașului, provocând grave distrugeri obiectivelor industriale.

Minskul amenință

În Belarusul vecin, Alexandr Lukașenko susține că, în urmă cu circa trei zile, ”din Ucraina s-ar fi încercat lovirea unor ținte militare de pe teritoriul Belarus” , dar rachetele ucrainene ar fi fost interceptate. Această acuzație a fost însoțită de avertismente cu răspuns militar inclusiv de pe teritoriul Belarus, dintotdeauna o bază pentru trupele ruse pentru lovituri dinspre granița de nord a Ucrainei. ”Suntem provocați”, a afirmat Lukașenko, amenințând cu riposte imediate la orice lovitură contra teritoriului Belarus, un mesaj vizibil destinat Kievului și occidentalilor.

2.610 localități ucrainene sub ocupație rusă

Volodimir Zelenski a informat că 2610 orașe și sate ucrainene se găsesc în acest moment sub ocupație rusă. Dar, de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, armata ucraineană a reușit să elibereze 1027. Sute dintre ele, a spus Zelenski, au fost complet distruse, trebuind totalmente reconstruite. Problema reconstruirii Ucrainei se va afla în centrul dezbaterilor unei conferințe la Lugano, în Elveția, ce se va desfășura luni și marți. ”Este nevoie, a declarat Zelenski, nu doar să reconstruim ceea ce ocupanții au distrus, ci și să punem noi baze pentru viața noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă”.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW