Sunt în pericol solul, apele, pânzele freatice, aerul… Specialiștii trag un semnal de alarmă privind pericolul unei ”poluări durabile” în Ucraina din cauza conflictului ale cărui consecințe rămân încă dificil a fi evaluate. Incendii în rafinării sau uzine chimice, distrugeri de baraje, terenuri minate, carcase de tancuri și alte echipamente militare răspândite pe sol… Războiul din Ucraina nu provoacă doar o catastrofă umanitară, ci și un dezastru ecologic. ONU a lansat alerta încă din vara acestui an. ”O analiză preliminară a conflictului din Ucraina a scos la suprafață importantele lui consecințe asupra mediului înconjurător urban și rural care pot lăsa în această țară și în regiunea înconjurătoare o moștenire toxică pentru multe generații viitoare”, avertizează Programul Națiunilor Unite pentru Mediul înconjurător (PNUE) într-un recent comunicat. Instituția respectivă spune că a identificat ”mii de incidente de poluare a aerului, apelor, solului și de degradare a ecosistemelor, inclusiv riscuri pentru țările vecine Ucrainei”.
Consecințe deja importante
Atacurile militare provoacă numeroase incendii ale infrastructurilor, pe terenurile cu vegetale, lăsând în urmă imense cantități de deșeuri – fragmente de obuze cu metalele lor grele sau ruinele unor imobile uneori contaminate cu amian, vehicule militare abandonate sau avariate. Guvernul ucrainean a inventariat deja peste 15.000 de astfel de ”moșteniri” pe teritoriul țării, toate de la armata rusă. Poluările grave sunt legate în principal de conținutul rezervoarelor vehiculelor, plus metalul vehiculelor dezagregate care poluează ”durabil” unele zone ale teritoriului Ucrainei. Moștenirea industrială sovietică agravează și mai mult situația. Ucraina este una din țările europene unde se află cele mai multe uzine legate de industrii grele cum ar fi metalurgia sau petrochimia. Iar de la începutul războiului, ele au fost ținte ale loviturilor forțelor ruse. Un bilanț recent arată că peste 250 instalații industriale de pe teritoriul ucrainean au fost bombardate de forțele ruse. Or, după fiecare dată când este lovită o uzină încă în funcțiune, spun ecologiștii, zona respectivă este expusă la tot felul de poluanți ce pot ajunge până la pânzele freatice, cu efecte ce pot dura mai mulți ani.
Consecințele sunt deja grele pentru ecosisteme. Conform estimărilor autorităților ucrainene, peste 900 zone naturale protejate din Ucraina au fost afectate de operațiunile militare ale Rusiei, reprezentând 30% din ansamblul spațiului protejat al țării. Unele specii sunt direct afectate de război. Pe coasta Mării Negre, aproape 3.000 cetacee au fost distruse de la începutul conflictului. Biologii spun că animalele au fost perturbate de sonarele navelor de război. Dar, ceea ce neliniștește cel mai mult este contaminarea râurilor și a solului care ar putea compromite posibilitatea de a mai trăi în vaste zone ale Ucrainei. La începutul lunii aprilie, rachete ruse au distrus rezervoare cu produse chimice în regiunea Ternopil, în vestul țării. Imediat, inspectorii din serviciile pentru protecția mediului au înregistrat o concentrație de amoniac în râul Ikva de 163 de ori mai mare decât normele normale. Poluarea pe termen lung poate astfel să compromită în unele regiuni accesul la apă potabilă sau la terenuri cultivabile. Grupul ucrainean pentru protecția mediului (UNCF) susține că aproape o treime din culturile ucrainene ar putea să nu mai fie exploatabile după război. Din moment ce pe câmpuri sunt obuze neexplodate, poluarea devine certă și , în plus, devine periculoasă efectuarea lucrărilor agricole. Comunitatea internațională acordă o mare atenție riscurilor legate de un atac asupra centralei nucleare de la Zaporojie. O delegație a AIE s-a deplasat la fața locului pentru a evalua eventualele distrugeri, în special ecologice.
Este posibilă tratarea gravelor daune ecologice ca și crimele de război?
Oleksi Vasiluk, directorul UNCF, a informat că, de la începutul războiului, are loc o culegere a dovezilor privind gravele consecințe ale războiului asupra mediului înconjurător din Ucraina, dovezi esențiale ce pot fi utilizate într-o zi pentru a deferi Rusia tribunalelor naționale și internaționale pentru crime împotriva mediului, la fel ca pentru crimele de război. Deocamdată nu este posibil acest lucru sub aspect juridic, dar înalți specialiști în Drept internațional consideră că ”lansarea cu intenție a unui atac excesiv în raport cu avantajele militare concrete și directe așteptate, știind că va provoca distrugeri ample, durabile și grave mediului înconjurător natural, poate fi considerat drept crimă de război de competența Curții Penale Internaționale”.