O nouă «piesă grea» în economia mondială a văzut lumina zilei la 1 ianuarie 2022: Parteneriatul regional economic global (Regional Comprehensive Economic Partnership- RCEP). Este, practic, cea mai vastă zonă de liber-schimb din lume. Acest ansamblu include China, Japonia, Australia, Coreea de Sud și cele zece țări membre ale ASEAN (Filipine, Indonezia, Malaysia, Singapore, Thailanda, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania și Cambodgia). Per total, această nouă zonă reprezintă o treime din PNB-ul planetei și o treime din populația mondială. Potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru comerț și dezvoltare (Cnuced), RCEP va fi «noul centru de gravitate» al comerțului mondial atunci când va funcționa în deplinătatea sa. Dată fiind dimensiunea sa, subliniază RFI, se poate spune că a apărut «cel mai mare bloc economic din lume».
Taxele vamale vor fi suprimate în următorii 20 de ani la 90% din mărfurile schimbate între țările semnatare. Acordul prevede de asemenea reguli comune în materie de comerț de bunuri și servicii, de proprietate intelectuală, comerţ electronic și în materie de concurență. Textul nu comportă niciun fel de reguli cu efect de constrângere, nicio clauză privind mediul înconjurător, piața muncii, proprietatea intelectuală sau subvențiile publice.
Negocierile în vederea acestei alianțe au început în 2011, iar tratatul a fost semnat în noiembrie 2020, cu prilejul summitului virtual al ASEAN (Asociația statelor din Asia de sud-est) de către primii parteneri –Australia și Noua Zeelandă. India, semnalează RFI, nu și-a dat semnătura de teamă că produsele chineze, având prețuri mici, vor invada propria-i piață. Sursele RFI au mai remarcat eforturile Chinei pentru accelerarea în ultimii ani a negocierilor în vedere încheierii acestui tratat, cu scopul de a acoperi rapid această zonă vizată de un proiect american concurent, Tratatul de liber-schimb transpacific (TPP).