Londra a anunțat zilele trecute încheierea unui acord de liber-schimb cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Este o nouă etapă importantă în ambiția Regatului Unit de a-și extinde schimburile comerciale după plecarea cu surle și trâmbițe din Uniunea Europeană. Țările respective nu sunt membre ale UE, dar sunt legate de Uniune prin apartenența lor la Spațiul economic european (EEE), iar acordul anunțat se referă la un volum de schimburi care în 2020 a atins 21,6 miliarde de lire sterline. De la ieșirea din Uniunea Europeană, guvernul lui Boris Johnson a avut drept urgent obiectiv negocierea de acorduri comerciale cu țări din întreaga lume, considerându-le mult mai avantajoase decât cele negociate de UE. Reamintim că Londra a reușit deja să încheie acorduri comerciale cu Singapore și cu Japonia, fiind în negocieri pentru înțelegeri similare cu Australia, Statele Unite, India, Noua Zeelandă, Canada și Mexic. Acordul încheiat cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein, a declarat Ministerul britanic al Comerțului, „va dinamiza sectoare importante precum digitalizarea, va determina scăderea taxelor vamale la produsele alimentare și la produsele agricole britanice de înaltă calitate și va susține locurile de muncă în întreaga țară”.
Reducerea taxelor vamale
Acoperind, în esență, schimburile comerciale cu Norvegia, acordul prevede în special o reducere importantă a taxelor vamale care pot ajunge azi la 277% la exportatorii de anumite sortimente de brânză către țările nordice. Sunt prevăzute reduceri de taxe la carnea de porc, la păsări, anumite specii de peşte și crustacee și contribuie la menținerea a 18.000 locuri de muncă în piscicultură. Norvegia subliniază de asemenea că acordul nu antrenează o majorare a cotelor de carne de vită și brânză britanice, ceea ce a liniștit producătorii naționali. Apoi, important este și faptul că Regatul Unit absoarbe 22% din exporturile sale, inclusiv multe gaze naturale și peşte. Sunt prevăzute în acord mai degrabă proceduri electronice decât formulare de hârtie, o plafonare a cheltuielilor telefonice, recunoașterea reciprocă a unor profesii (infirmier, veterinar, avocat…).
De precizat că acordul Regatului Unit cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein a fost semnat temporar, permițând celor trei parteneri să continue să-și schimbe produsele lor liber. În plus, cele trei țări, legate de UE, își mențin – spre deosebire de Regatul Unit – libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalurilor cu spațiul UE.
La Reykjavik, ministrul islandez de Externe, Guðlaugur Thór Thórdarson, s-a declarat mulțumit de încheierea acestui „acord istoric ce marchează o turnură în relațiile dintre țări”. Regatul Unit, a mai spus oficialul islandez, este una dintre piețele de export cele mai importante ale Islandei, motiv pentru care a fost considerată extrem de importantă încheierea unui acord cu Regatul Unit.