Anglia și Irlanda de Nord au votat joi, 2 mai, pentru desemnarea celor circa 8.400 de consilieri municipali, inclusiv primari. Rezultatele, chiar dacă nu sunt încă definitive, arată clar că partidele politice tradiționale, conservatorii și laburiștii, au fost sancționate pentru modul în care au gestionat – sau mai exact pentru cât de prost au gestionat – dosarul Brexit, aflat în acest moment într-un impas total.
Cum era de așteptat, scrutinul local a fost dominat de problemele dificile legate de plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Iar rezultatul este dezastruos atât pentru conservatorii dnei Theresa May, cât și pentru laburiștii lui Jeremy Corbyn. Ambele partide sunt acuzate de alegători de proastă gestionare a plecării Regatului Unit din UE.
Cei mai afectați sunt conservatorii
Corespondentul RFI la Londra, pornind de la rezultatele scrutinului, consideră că cei mai afectați de acest scrutin local sunt conservatorii, care au pierdut nu numai un mare număr de consilieri în administrațiile locale, dar au pierdut totalmente controlul asupra unor municipalități care până acum erau impenetrabile pentru alte formațiuni politice. În aceste municipalități pierdute, alegătorii au dat un mesaj clar: actuala situație politică, cu reverberațiile pe alte planuri, a devenit «insuportabilă». Un alt mesaj, tot mai prezent, este de asemenea clar: Theresa May face parte din cauzele impasului, «este nevoie de un alt lider». La aproape trei ani de la referendumul din 23 iunie 2016, când 52% din alegătorii britanici au votat în favoarea ieșirii din UE, guvernul condus de Theresa May, dar și parlamentul britanic, sunt în continuare în incapacitatea de a spune când, cum și chiar dacă «divorțul» va avea totuși loc. După toate amânările termenului de plecare din UE și după mai bine de o lună de negocieri cu laburiștii în vederea ieșirii din actualul impas, discuțiile bat pasul pe loc.
De partea laburiștilor, situația nu este mai bună, partidul respectiv înregistrând o «mare hemoragie de voturi» în favoarea partidelor independente, chiar și în regiuni tradițional laburiste. Alegătorii pro-Brexit au dorit și au reușit să sancționeze mesajul contradictoriu al liderului laburist Jeremy Corbyn privind ieșirea din UE și organizarea unui eventual al doilea referendum pe tema Brexit. Toată această derută a permis micilor formațiuni politice, în special liberalilor-democrați, pro-europeni, să obțină un număr important de locuri în administrațiile locale. Analiști politici locali consideră scrutinul municipal de joia trecută drept un test, primul de la amânarea Brexitului până la 31 octombrie, dar și un adevărat «electroşoc» pentru clasa politică înainte de viitoarea încercare – alegerile europene.