Vicepremierul Dominic Raab, foarte apropiatul aliat al premierului Rishi Sunak, și-a anunțat vineri demisia din guvern după ce a fost acuzat de colaboratorii săi de hărțuială, de ceea ce ei au numit menținerea unei ”culturi a fricii”. În cercurile foarte apropiate ale guvernului, demisia lui Raab este o lovitură dură pentru premierul Sunak, pierzând un aliat al său care promisese un guvern integru după scandalurile în lanț din perioada Boris Johnson.
Cu două săptămâni înaintea alegerilor locale, scrutin ce se anunță foarte dificil pentru conservatorii aflați la putere, un raport independent a stabilit că Dominic Raab, care deținea și postul de ministru al Justiției, a avut un comportament nepotrivit, de hărțuire morală față de colaboratori în precedentele funcții ministeriale pe care le-a avut. ”Eu am cerut această anchetă, angajându-mă să demisionez dacă ea va confirma că am comis acte de hărțuire, oricare ar fi ele. Cred că este important să-mi respect cuvântul dat”, scrie Dominic Raab în scrisoarea adresată primului ministru și publicată pe Twitter. Rishi Sunak a acceptat demisia și în scrisoarea pe care i-a adresat-o a exprimat ”marea tristețe” pe care o încearcă, aducând în același timp elogii anilor în serviciu ai lui Dominic Raab în diferite guverne britanice, fără vreo referire la comportamentul său.
Oliver Dowden, deja în guvern, a fost numit vicepremier, iar Alex Chalk, deputat și fost avocat, devine ministru al Justiției
Această demisie cade prost în acest moment guvernului conservator, dat fiind că are loc în preajma alegerilor locale, dar și pentru că, în momentul de față, însuși Rishi Sunak este angajat începând din luna octombrie în eforturi pentru stabilizarea partidului după mai multe luni de scandaluri din epoca Boris Johnson și în urma căderii conservatorilor în sondajele de opinie. Liderul opoziției laburiste Keir Starmer a reacționat rapid, reproșându-i premierului Sunak că a dat dovadă de ”slăbiciune”, neprocedând el însuși la demiterea lui Raab din funcțiile deținute.
Din reproșurile aduse lui Dominic Raab
Ancheta care l-a vizat pe Dominic Raab a fost lansată în urma unor plângeri privind comportamentul său când a deținut funcția de ministru de Externe, apoi de ministru al Brexitului sau când a mai trecut o dată pe la Ministerul Justiției. Deși ancheta l-a disculpat de mai multe acuzații, s-a considerat totuși că a acționat într-o manieră ”intimidantă”, ”nerezonabil de agresivă” cu prilejul unei reuniuni de lucru. I s-a reproșat de asemenea ”un abuz și o proastă folosire a puterii deținute în funcție”, care a avut drept consecință discreditarea și umilirea unor colaboratori. Dominic Raab a respins toate aceste acuzații care au afectat mai multe luni activitatea guvernului. Miniștrii, a susținut el, trebuie totuși să poată critica direct munca înalților funcționari, acceptând însă că acest lucru trebuie făcut în ”limite rezonabile”.
Reamintim că Raab este al treilea ministru care părăsește guvernul lui Rishi Sunak în urma acuzațiilor mai sus menționate. În noiembrie a demisionat Gavin Williamson, ministru fără portofoliu, acuzat de ”hărțuire” iar în luna ianuarie, în urma unor nereguli fiscale, Rishi Sunak a trebuit să-l destituie pe președintele Partidului conservator, Nadhim Zahawi, care grație funcției politice se află în Consiliul de miniștri.