Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de președinta Republicii Moldova Maia Sandu a obținut 52,5% din voturile exprimate la alegerile parlamentare anticipate, arată cifrele preliminare date publicităţii după numărarea a 99,49% din sufragii. Scorul, spun analişti politici locali, este cel mai mare obținut de vreun concurent în istoria alegerilor din Republica Moldova.
Primele calcule au arătat că Partidul Maiei Sandu a obţinut 86% din voturile diasporei
PAS este urmat de Blocul comuniștilor și socialiștilor (BESC), alianța fostului președinte Igor Dodon, cu 27,38% din voturi.
Pragul electoral a mai fost trecut doar de Partidul Politic Şor, creditat cu 5,78% din voturi. Parlamentul Republicii Moldova are 101 locuri. Potrivit calculelor de asemenea provizorii, Partidul Acțiune și Solidaritate va primi 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate, iar Partidul “Şor” – 6 mandate.
«Ia sfârşit o eră grea pentru Moldova»
« Am speranţa, a declarat Maia Sandu duminică seara, după închiderea birourilor de vot, că astăzi ia sfârşit o eră grea pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților în Moldova”…”Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui parlament curat şi ale unei guvernări cinstite şi competente care se preocupă de problemele populației. Energia de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine”, a adăugat Sandu.
Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a mulţumit tuturor celor care au ieşit la vot. ”Am avut o campanie activă şi, din calculele noastre, avem rezultate pe măsură”, a afirmat Dodon, care a adăugat că, ”de mâine începe o nouă etapă în Republica Moldova ». Igor Dodon a cerut tuturor politicienilor să nu mai permită alte crize politice. El a avertizat că formaţiunea sa politică urmează să decidă dacă va contesta corectitudinea rezultatelor scrutinului, fiind reclamate unele suspiciuni de fraude în procesul de vot.
Ce urmează
Maia Sandu, fostă economistă la Banca Mondiala, este pentru alegătorii moldoveni prima personalitate politică ce vine la putere păstrându-şi reputaţia de «om de onoare şi cinste», precum şi de «simbol al schimbărilor», afirmă într-un prim comentariu politologul moldovean Alexei Tulbure. «Rămâne de văzut, spune la rândul său analistul Victor Ciobanu, dacă chiar cu o majoritate parlamentară va putea realiza proiectele grandioase vizând schimbarea în profunzime a statului», ceea ce nu a putut realiza după instalatea la preşedinţie, în luna decembrie. Nu şi-a putut numi guvernul său, neavând acordul parlamentului, controlat de Igor Dodon.
Autorităţile din România salută victoria PAS
Autorităţile de la Bucureşti au salutat victoria partidului Acţiune şi Solidaritate, fondat de Maia Sandu, la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe cetăţenii moldoveni pentru spiritul civic şi opţiunea clară pentru reforme, stat de drept şi integrare europeană. Şeful statului a felicitat-o pe preşedinta Maia Sandu pentru curaj, perseverenţă şi viziune şi a asigurat-o că România va fi alături de Republica Moldova în susţinerea reformelor şi parcursului european.
Un mesaj de felicitare şi de susţinere pentru reformele din ţara vecină a transmis astăzi şi premierul Florin Cîţu.
La rândul său, Ministerul român de Externe a salutat victoria forţelor europene şi pro-reformiste din Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa că la Chişinău va fi format cât mai rapid un guvern care să susţină abordarea pro-europeană şi să continue reformele.
Noi vrem nazismul din Vest, nu comunismul din Eat !
Homosexualii si lesbienele au invins si la Chisinau !