Retailul rămâne în continuare cel mai mare investitor în publicitate

Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) oferă industriei media și publicitate raportul de analiză a tendințelor de piață din primul semestru al anului 2022, raport realizat pe baza datelor obținute în cadrul studiului Monitorizarea Investițiilor în Publicitate pentru mediul online, presă scrisă, radio și OOH.
Concluziile generale arată că în prima parte a anului 2022 investițiile în publicitatea din cadrul celor 4 medii (online, OOH, radio și presă scrisă) nu au fost afectate negativ de contextul socio-politic, acestea totalizând aproximativ 300 de milioane de EUR (valoare calculată utilizând prețuri de listă/ ratecard) și fiind cu aproximativ 4% mai mari decât cele din semestrul 1 al anului 2021.
Publicitatea OOH recuperează scăderea din perioada pandemiei, investițiile fiind cu aproximativ 22% mai mari față de semestrul 1 din 2021, în timp ce publicitatea radio înregistrează un plus de 8% la valoarea investițiilor, comparativ cu semestrul similar din 2021.

Publicitatea din mediul online ramâne la același nivel ca în semestrul 1 din 2021, iar investițiile în presa scrisă își continuă trendul descendent (în scădere cu 21% față de semestrul similar din 2021).
Retailul ramâne în continuare cel mai mare investitor în publicitate pentru mediile ce nu au legătură cu TV-ul, totalizând aproximativ 23% din totalul acestora și înregistrând o creștere de aproximativ 7% față de semestrul similar din 2021.
Cele mai importate creșteri ale nivelului investițiilor au fost realizate de clienții din zona servicii video la cerere (Video on Demand), acestea înregistrând o creștere cu 59%, urmați de cei din sectorul de divertisment și timp liber (+22%), în special cu investiții din cadrul industriilor jocurilor de noroc, concerte și festivaluri, târguri și expoziții, cărți / târguri de carte.
Numărul clienților care au investit în publicitate a fost cu 19% mai mare în semestrul 1 din 2022 decât în același semestru al anului 2021, procent regăsit și pentru numărul de mărci promovate. Cu toate acestea, primii cei mai mari 10 clienți de publicitate (conform investițiilor realizate în mediile monitorizate) cumulează împreună aproximativ o treime din totalul investițiilor, cu 17% mai mult față de semestrul 1 din 2021, ceea ce arată o concentrare mai mare a investițiilor în rândul clienților mari.
 
Raportul complet privind tendințele și evoluția pieței de publicitate este disponibil pe site-ul BRAT, accesând linkul următor https://www.brat.ro/mip/raportari_anuale/1_2022

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW