Robotul care alină singurătatea vârstnicilor

O echipă de ingineri din cadrul universității irlandeze „Trinity College”, din Dublin, au construit un robot destinat să contribuie la combaterea singurătății în rândul vârstinicilor și persoanelor care trăiesc în centre de îngrijire. „Stevie II”, așa cum a fost acesta botezat, este un robot cu funcții de asistență socială dotat cu caracteristici avansate de inteligență artificială.

„Stevie” este o versiune îmbunătățită și cu o mai mare mobilitate şi dexteritate a primului robot cu astfel de funcții din Irlanda, care poate fi utilizat în situații care presupun îngrijirea pe termen lung a persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități.

Robotul utilizează tehnologii avansate bazate pe senzori care includ scannere laser, camere de profunzime şi senzori vizuali cu ajutorul cărora poate interacţiona în mod inteligent cu oamenii şi cu mediul.

Deși în primă fază robotul avea sarcini de bază în azilele de bătrâni, aceștia din urmă au expus o stare de spirit vizibil mai bună în urma interacțiunii cu Stevie, un element indispensabil în cazul pacienților cu probleme mai grave, care nu ajung sau nu pot să activeze butonul de panică.

„Cea mai importantă este capacitatea robotului de a face în mod direct un apel telefonic la serviciile de urgenţă pentru a solicita ajutor atunci când o persoană este imobilizată, cred că este un lucru foarte bun’”, a mai spus acesta, transmite Agerpres citând Press Association.

Mai departe, echipa a declarat că intenționează să testeze tehnologia inclusiv în Marea Britanie, unde Stevie va fi utilizat în centre de îngrijire pe termen lung din regiunea Cornwall, ca parte din programul cu finanţare europeană.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW