joi, 28 mai, 2020
12.6 C
București

Ziua Internațională a luminii, modalitate de promovare a științei și educației

Ziua internațională a luminii este o inițiativă globală care susține importanța și aprecierea continuă a luminii și a rolului pe care îl joacă în știință, cultură, artă, educație și în dezvoltarea durabilă, precum și în domenii atât diverse precum medicina, comunicațiile și energia, transmite unesco.org.

Sărbătorirea acestei zile are scopul de a promova participarea societăților din întreaga lume la activități care demonstrează felul în care știința, tehnologia, arta și cultura pot contribui la realizarea obiectivelor UNESCO – educație, egalitate și pace.

În urma succesului răsunător al Anul Internaţional al Luminii – IYL 2015, o iniţiativă a ONU care a conturat o conştientizare globală a realizărilor în ştiinţa luminii şi a aplicaţiilor sale şi a cuprins 13.168 de activităţi în 147 de ţări, Comitetul Executiv al UNESCO a răspuns pozitiv propunerii de instituire a unei zile internaţionale dedicate acestui domeniu. Activităţile desfăşurate de-a lungul anului 2015, sub auspiciile UNESCO, au avut o audienţă estimată la peste 100 de milioane de persoane. Acest eveniment global a facilitat crearea de noi legături şi colaborări între factori de decizie, lideri din industrie, oameni de ştiinţă, artişti, companii, ONG-uri şi public. 

Partenerii IYL 2015 s-au angajat să conlucreze şi să continue astfel de iniţiative dincolo de anul 2015. În această direcţie, s-au evidenţiat următoarele demersuri: proiectele de promovare a tehnologiilor Photonics21 (Europa), Iniţiativa Photonics a Africii de Sud şi Iniţiativa Naţională Photonics din SUA; promovarea moştenirii ştiinţifice lăsate de matematicianul, fizicianul şi astronomul arab Ibn Al-Haytham (965-1040) prin crearea Societăţii Internaţionale Ibn Al-Haytham LHiSA; expansiunea programului UNESCO de Învăţare Activă în Optică şi Fotonică (ALOP) sau promovarea soluţiilor privind energia solară în problemele legate de sărăcie prin iniţiativa ”Power for All”.

Sărbătorirea Zilei Internaționale a luminii va încuraja acțiunile conduse în beneficiul comunităților la nivel mondial în domeniul științei și educației. Aceasta va oferi UNESCO o oportunitate de a-și îndeplini misiunea de a promova cooperarea internațională în domeniul științelor de bază și educației STEM și va contribui la atingerea obiectivului de a face accesibilă știința, tehnologia și inovația tuturor, cu accent pe Africa.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Susținere a planului Comisiei Europene de către reprezentanții grupurilor politice din PE

După prezentarea planului de redresare europeană de către Ursula von der Leyen, și a angajamentului asumat de...

Reuniune extraordinară a Parlamentului European consacrată dezbaterii planului de redresare a Europei și a bugetului plurianual al UE

"Este ora Europei!", a clamat miercuri Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, prezentând Parlamentului European un...

Ema, un film bulversant, care alunecă în dramă erotică

Ce ne mai poate surprinde în cinematografia modernă, după ce aproape totul a fost încercat? Pablo Larraín,...