România, campioană europeană la amenzi în pandemie

România este, de departe, campioana amenzilor date în starea de urgență, atât ca număr, cât și ca valoare, potrivit Le Monde. 

Ludovic Orban și Iohannis au atacat puternic decizia Curții Constituționale care a invalidat aceste amenzi, susținând că poporul nu este disciplinat și fără aceste amenzi situația ar fi degenerat. Pentru Orban, anularea amenzilor este un „apel la anarhie”.

Francezii dau exemplul lui Vasile Bundea, un inginer care își completează religios declarațiile pe proprie răspundere, după ce, la final de aprilie a fost amendat cu echivalentul a 450 de euro, pentru că declarația pe care o avea la momentul respectiv avea data greșită: „Am încercat să îi fac pe polițiști să înțeleagă, dar n-am reușit. Încă una și mi-am luat la revedere de la salariul pe întreaga lună. Amenzile sunt exagerate.”

Le Monde subliniază că România este campioana amenzilor de Covid-19 în Europa

Au fost date 300.000 de amenzi cu valori cuprinse între 450 și 4.500 de euro, în timp ce salariul mediu din țară este de doar 700 de euro.

Statul ar fi avut de încasat 120 de milioane de euro, însă „colecta” s-a încheiat pe 6 mai, după decizia CCR.

În aceste condiții, declarațiile super optimiste ale lui Cîțu privind situația economiei, după ce, probabil, își baza estimările privind încasările peste estimări la buget și pe amenzi, nu mai stau în picioare.

- PROMO - img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW