Comunicat de la Biroul de presă al Parlamentului European
Eurodeputații din două comisii au chestionat-o marți după-amiază pe Roxana Mînzatu, candidata României la funcția de vicepreședinte pentru portofoliul „Oameni, competențe și pregătire”.
În discursul său introductiv, Roxana Mînzatu a afirmat că, dacă va fi confirmată, se va concentra asupra pregătirii, a locurilor de muncă de calitate și a echității sociale. Mînzatu a declarat că intenționează să lanseze un dialog european pentru a asculta așteptările cetățenilor în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și cea privată, precum și un nou plan de acțiune privind punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale.
Ea a afirmat că dorește să sporească gradul de pregătire prin progrese în ceea ce privește mobilitatea forței de muncă și prin măsuri precum Inițiativa privind portabilitatea competențelor, cu scopul de a facilita recunoașterea formării și a calificării la nivelul UE. Mînzatu a menționat, de asemenea, necesitatea de a consolida calitatea formării dincolo de frontiere și de a asigura competențe în domenii-cheie precum știința, tehnologia, ingineria și matematica (STIM). Ea s-a angajat, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea talentelor, a competențelor (inclusiv a competențelor de bază și digitale) și a unei piețe competitive a forței de muncă.
Pentru a asigura locuri de muncă de calitate, Mînzatu a declarat că va promova o foaie de parcurs privind locurile de muncă de calitate, asigurându-se că legislația socială a UE și legislația privind salariul minim sunt puse în aplicare. Ea dorește, de asemenea, să consolideze Autoritatea Europeană a Muncii. Minzatu a subliniat importanța unor salarii decente și a unor condiții de muncă echitabile pentru toți, cu un accent special pe persoanele cu handicap. Ea a subliniat importanța incluziunii pe piața forței de muncă și a egalității de șanse, în special pentru tineri, inițiative care ar urma să fie sprijinite de Garanția pentru tineret.
Luând act de faptul că un sfert dintre copiii din UE trăiesc în pragul sărăciei și că în UE există un milion de persoane fără adăpost, Mînzatu a subliniat necesitatea de a combate sărăcia și de a asigura echitatea socială. În acest scop, vicepreședinta executivă desemnată va propune o politică europeană cuprinzătoare de combatere a sărăciei, de la locuințe la energie, de la transport la asistență medicală și de la climă la egalitatea de gen.
Un program Erasmus+ mai cuprinzător
Întrebată de deputații din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și din Comisia pentru cultură și educație, Roxana Mînzatu a promis o finanțare mai puternică a programului Erasmus+ în următorul cadru financiar multianual (CFM), care ar trebui, de asemenea, să fie mai incluziv și să ajungă la mai mulți beneficiari din medii economice vulnerabile, intensificând în același timp educația și formarea profesională (EFP). „Această viitoare Comisie va fi o Comisie pentru investiții”, a afirmat ea, sugerând sinergii între diferitele programe ale UE, cum ar fi Erasmus+ și Fondul social european Plus (FSE+).
Mînzatu își propune să transforme diploma europeană în realitate, asigurându-se că Alianța Universităților Europene primește statut juridic prin creșterea numărului de universități care se alătură inițiativei și prin oferirea unei diplome general recunoscute. Deputații au chestionat-o, de asemenea, pe Roxana Mînzatu cu privire la Agenda pentru profesori și la relația dintre copii și noile tehnologii.
Președintele comisiilor și-au exprimat nemulțumirea cu privire la titlul portofoliului, considerând că acesta nu reflectă necesitatea concentrării asupra locurilor de muncă de calitate și nu menționează educația.
Declarații de presă
La sfârșitul audierii, președintele Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și Comisiei pentru cultură și educație, dna Li Andersson și dna Nela Riehl, au oferit declarații de presă în afara sălii de reuniune.
Etapele următoare
Președinții și coordonatorii grupurilor politice din ambele comisii se vor reuni fără întârziere pentru a evalua performanța și calificarea vicepreședintei desemnate.
Pe baza recomandărilor comisiei, Conferința președinților (președinta PE Metsola și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile închise la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților declară toate audierile închise, scrisorile de evaluare vor fi publicate.
Aprobarea de către eurodeputați a colegiului complet al comisarilor (prin majoritatea voturilor exprimate – apel nominal) este programată în prezent să aibă loc în cadrul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
Prima calitate a unui politician român este să dea din mâini când vorbește.
Geoană se remarcă de departe la așa ceva.
A doua este să vorbească în fraze sobre, dar să nu spună nimic concret sau cu aplicabilitate imediată.
Aici discursurile lui Iohannis în fața UE sunt exemplare, mai ales când atacă probleme grele precum migrația.
A treia este să fie receptiv la sugestiile sau cererile venite din partea mai marilor UE sau SUA.
Cu toții știu să își plece capul, inclusiv cel care a trimis-o la Bruxelles pe aceasta comisară din România, la cererea Ursulei care nu își atingea cota de comisari de sex feminin și ne-a refuzat prima nominalizare de sex masculin. Să vedem ce vom face când Bruxellesul ne va cere un homosexual sau cine știe ce altă specie.