Rusia denunță apelul CEDO la eliberarea lui Aleksei Navalnîi

Autoritățile ruse au denunţat joi, „în cor”, apelul Curții europene a drepturilor omului (CEDO) în care s-a cerut Moscovei eliberarea imediată a opozantului Aleksei Navalnîi, a cărui sănătate este în pericol din cauza condițiilor de detenție ce-i sunt administrate.

„Decizia CEDO este ilegitimă și se constituie într-o tentativă flagrantă de amestec în afacerile juridice interne ale Rusiei, ceea ce este inacceptabil”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. În opinia sa,” demersul grabnic, în mod clar subiectiv al CEDO, ridică numeroase semne de întrebare”. La rândul său, Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, consideră că cererea formulată de CEDO privindu-l pe Navalnii „dăunează grav credibilității acestei instituții… Decizia ei are consecințe dezastruoase pentru dreptul internațional, întrucât este imposibilă utilizarea la infinit a instrumentelor juridice în scopuri politice”, a spus Zaharova.

Și ministrul rus de Justiție, Konstantin Ciuicenko, a calificat drept „nejustificat” apelul CEDO și „o ingerință grosieră în afacerile judiciare ale unui stat suveran”.

Uniunea Europeană, spun surse informate din Bruxelles, are în vedere instituirea unor sancțiuni economice severe împotriva Rusiei, care a amenințat cu ruperea relațiilor sale cu comunitatea europeană.


Foto: By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64864614

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW