Rusia: justiția a desemnat drept „extremiste” organizațiile opozantului Aleksei Navalnîi

Justiția din Rusia a calificat drept „extremiste” organizațiile opozantului rus aflat în acest moment după gratii Aleksei Navalnii. Este o măsură ce permite lichidarea lor și represiuni mult mai dure contra partizanilor lor, în perspectiva alegerilor legislative ce urmează să aibă loc în Rusia în luna septembrie. „Este foarte ușor să fie înțeleasă această măsură”, a explicat pentru RFI unul dintre avocații organizației Fondul anti-corupție a lui Navalnîi. În Rusia, colaboratorii la formațiuni catalogate „extremiste” riscă grele pedepse cu închisoarea și sunt privați de dreptul de a participa la alegerile legislative, în conformitate cu o lege promulgată săptămâna trecută de Vladimir Putin.
După arestarea lui Navalnîi au fost angajate urmăriri împotriva celor mai apropiați susținători ai săi, împotriva tuturor celor care nu au reușit să părăsească Rusia la timp, fiind plasați sub supraveghere la domiciliu. Practic, un tribunal din Moscova a ordonat miercuri, 9 iunie, lichidarea organizațiilor lui Navalnîi, în primul rând Fondul luptei împotriva corupției (FBK), cunoscut pentru răsunătoarele sale anchete privind viețile de lux și malversaţiile elitelor ruse, dar și pentru puternicele manifestații organizate la Moscova și restul țării contra regimului de la Kremlin. Un reprezentant al Parchetului a justificat decizia de interzicere a organizațiilor lui Navalnîi susținând că Fondul de luptă împotriva corupției (FBK) se ocupă cu „difuzarea de informații ce incită la ură și ostilitate față de reprezentanții puterii”. Avocații FBK și-au anunțat intenția de a face apel împotriva deciziei luate împotriva sa.

Navalnîi „nu dă înapoi”

Într-un mesaj publicat pe Instagram, Aleksei Navalnîi și-a chemat toți partizanii să continue să-l susțină și să respecte consemnele de vot ce vor fi date de echipa pregătită pentru alegerile legislative din toamnă. „Ne vom descurca, vom progresa, ne vom adapta, dar nu vom da înapoi de la obiectivele și ideile noastre… Este în joc țara noastră, nu avem alta”, a scris pe Instagram, din închisoare, Aleksei Navalnîi.


- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW