18.5 C
București
sâmbătă, 8 mai

S-au scumpit banii pentru România

Orice guvern care va conduce România până la alegerile parlamentare nu va solicita ajutorul FMI, care ar putea cere tăieri de salarii sau majorarea TVA. Măsuri ce ar reduce consumul, implicit apariția unei contracții suplimentare a economiei. Și ar duce la pierderea a multor voturi.

În februarie, dl Cîțu se lăuda cu împrumutul în valoare de 150 milioane euro făcut pe piața locală la o dobândă de -0,11%.

România a lansat zilele acestea două noi emisiuni de eurobonduri. Valoarea inițială a fost de 3 miliarde euro iar ofertele de cumpărare s-au ridicat la 13 miliarde euro. Ceea ce a permis Trezoreriei să atragă la final 3,3 miliarde euro.

Primele mari de risc plătite în 19 mai au făcut ca dobânzile să fie de 2,75% pentru scadența la cinci ani, respectiv de 3,624% pentru scadența la zece ani.

În ianuarie, guvernul a plasat o emisiune cu scadența la 12 ani cu o dobândă de 2,04% și o alta cu scadența la 30 de ani cu dobândă de 3,4%. Valoarea împrumutului a fost de 3 miliarde euro, egal cu cel realizat în martie 2019, când dobânda la 30 de ani a fost de 4,65%, de 3,6% pentru 15 ani și 2,1% pentru 7 ani.

Găurile din buget sunt prea mari, pentru a permite creșterea investițiilor.  Cheltuielile cu salariile bugetare și cele cu asistența socială au fost de două ori mai mari decât veniturile fiscale colectate și egale cu veniturile curente încasate la buget. Consiliul Fiscal apreciază că anul acesta pentru acoperirea deficitului bugetar este nevoie de o sumă cuprinsă între 119 și 144 miliarde lei.

Piețele externe ne-au cerut mai mulți bani fiindcă marile agenții de rating au o perspectivă negativă asupra economiei românești, iar peste două săptămâni Standard & Poor’s ne-ar putea trece la categoria junk. Astfel că dobânzile de azi vor fi un succes față de cele din viitor.

De altfel, Comisia Europeană a recomandat României să folosească „toate măsurile necesare pentru a răspunde în mod eficient la pandemia de coronavirus, să susţină economia şi să sprijine relansarea care va urma”. Dar, „să evite să implementeze măsuri permanente care ar pune în pericol sustenabilitatea fiscală”.

Vești care nu ne interesează. Marea Britanie s-a împrumutat recent cu 3,8 miliarde de lire sterline, pentru o scadență de trei ani la o dobândă de -0,03%! Polonia s-a împrumutat la începutul anului cu 3,5 miliarde euro cu o dobândă de 0%. Ungaria a atras luna trecută 2 miliarde euro cu o dobândă de 1,625% pentru o maturitate de 12 ani, respectiv de 1,125% pentru 6 ani.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. @ Cum ați comenta și despre faptul că Romașcanu de la PSD propune ca PSD să finanțeze creșterile de alocații și pensii că au obținut dreptul votând în parlament, că liberalii susțin că nu au, fără însă a preciza și cât au crescut contribuțit psd-iști la bugetul de asigurări sociale de la votarea legii, ?

  2. @ Deci, cum ați comenta și despre faptul că Romașcanu de la PSD propune ca PSD să finanțeze creșterile de alocații și pensii că au obținut dreptul votând în parlament, că liberalii susțin că nu au, fără însă a preciza și cât au crescut contribuțiile psd-iștilor la bugetul de asigurări sociale de la votarea legii, ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW