Dacă urmează să vă mutați într-un apartament nou sau într-o casă nouă, poate deja vă gândiți cum trebuie planificat designul camerelor. Culorile, alegerea pieselor de mobilier și amplasarea lor în spațiu, toate acestea sunt niște factori importanți pentru funcționalitatea și frumusețea camerei, dar și cât este de practică. În funcție de spațiul pe care-l aveți la dispoziție, puteți opta pentru paturi de o persoană sau de două persoane, și amplasarea pieselor de mobilier poate fi diferită. Iată și câteva lucruri de luat în vedere atunci când planificați o cameră.
Primii pași în planificarea camerei
Primul pas pe care trebuie să-l faceți atunci când începeți să planificați o cameră, este ca în mod obligatoriu să luați toate dimensiunile, inclusiv dimensiunile întregului spațiu și cele ale pieselor de mobilier deja amplasate sau formele iregulare ale pereților. După ce obțineți toate dimensiunile, faceți o schiță pentru fiecare încăpere, trasați locația ușilor și a ferestrelor, notați și dimensiunile fiecărui perete/piesă de mobilă din încăpere.
Pentru a crea o schiță, puteți folosi o foaie albă de hârtie și un creion și puteți încerca să trasați liniile singuri. Dacă sunteți perfecționist, sau dacă vă este mai comod, puteți folosi software gratuit, elaborat special în aceste scopuri.
Care va fi destinația încăperii și care vor fi punctele centrale ale acesteia?
După ce aveți o schiță concretă a încăperilor din viitoarea dvs. locuință, următorul pas este să definiți destinația cu care se va folosi fiecare și să vă gândiți unde doriți să fie punctele sale centrale. Spre exemplu, pentru sufragerie puteți stabili centrul încăperii ca un loc în care vor fi masa și scaunele de luat masa. Într-un dormitor, pe de altă parte, o să vă concentrați pe patul pentru una sau două persoane, noptierele care vin împreună cu patul, în funcție de câte persoane vor folosi dormitorul. În funcție cu felul locuinței, șemineul și canapeaua pot fi un punct central reușit pentru living.
Faceți o listă cu toate piesele de mobilă pe care doriți să le aveți în cameră, chiar dacă nu ați ales încă modelele exacte. Vizualizați cum ar arăta încăperea, mutând mobila în diferite locații și făcând diferite schițe și amenajări.
Alegeți culori și lumini potrivite
Culorile potrivite sunt parte principală din planul pentru fiecare cameră. Fiecare culoare are influența ei specifică și diferită pe simțurile și emoțiile noastre. Dacă doriți să vă bucurați de sentimentul de viață și de energie, puteți opta cu încredere pentru culori des întâlnite în natură, spre exemplu galben și verde. Albastrul aduce aminte a litoral și redă prospețime în fiecare atmosferă. Mov, roz și alte culori similare, pe de altă parte, sunt mai romantice și mai relaxante.
Lumina și corpurile de iluminat sunt și ele un accent important căruia trebuie să-i acordați atenția cuvenită. Nuanțele galbene ale luminii, de regulă, ajută la atingerea sentimentului de siguranță și confort, în schimb nuanțele de albastru ajut la concentrarea și răcoresc ambianța, fiind astfel mai potrivite pentru spațiile de birouri.
Alegeți mobilier pentru odihnă și mâncare
Următorul pas important din planificarea designului camerei dvs. este să alegeți mobilier potrivit pentru încăperile în care vă veți odihni și mânca. Aici includem mese, scaune, paturi, canapele, fotolii și altele asemănătoare. Aici este foarte important să respectați destinația principală a camerei și punctele sale centrale, mai ales dacă nu aveți mult spațiu.
Folosiți regulile de simetrie sau alegeți covoare și covorașe potrivite, cu ajutorul cărora să trasați amplasarea mobilierului. Încă o dată – folosiți cu încredere schițele pentru a crea o imagine vizuală pentru felul în care va arăta camera.
Asigurați destul spațiu liber
O parte importantă din planificarea unei camere, este să asigurați destul spațiu liber, pentru ca încăperea să „respire”. Camerele supraaglomerate cu mobilă nu sunt doar nepractice, ele nici nu arată bine și îngreunează trecerea prin încăpere a locuitorilor. Luați doar ce este necesar și amplasați-l astfel încât camera să arate fresh și ordonată. Acest lucru este valabil mai ales pentru încăperile micuțe.
Luați în calcul accesorii suplimentare, decorațiuni și pereții camerei
Unul dintre pașii finali în planificarea unei camere, este să alegeți decorațiunile sau accesoriile potrivite pentru a completa imaginea generală a încăperii. Puteți opta pentru picturi pe pereți, covoare pe jos sau plante frumoase. Vazele, sfeșnicele, rafturile cu cărți și celelalte accente sunt doar unele dintre ideile pe care le puteți folosi pentru încăperea dvs.