Sistemul este folosit deja cu succes în provincia Saxonia din Germania
Dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19 într-un timp relativ scurt este un lucru remarcabil. O provocare la fel de mare este administrarea vaccinului la scară globală. În acest sens, SAP oferă sisteme software custom-made, care au debutat deja cu succes în Germania, la începutul lunii ianuarie.
Pentru a-și atinge obiectivele de imunizare la scară largă, astfel încât să se poată ridica restricțiile, țările din Europa și nu numai se confruntă cu provocări fără precedent în ceea ce privește capacitățile necesare și operațiunile coordonate. Pentru a veni în sprijinul acestora, SAP a creat sistemul SAP Vaccine Collaboration Hub, oferit împreună cu diversele soluții software conexe.
SAP Vaccine Collaboration Hub (VCH) este un sistem end-to-end care acoperă procesele de fabricare a vaccinului, distribuția controlată, administrarea, precum și monitorizarea post-vaccin. Prin intermediul aplicațiilor și soluțiilor cloud incluse, precum SAP Logistics Business Network, SAP Integrated Business Planning for Supply Chain, SAP S/4HANA, SAP Analytics Cloud, SAP VCH oferă transparență și informații valoroase despre procesul de vaccinare.
80% dintre producătorii farmaceutici din întreaga lume sunt clienți SAP, iar 18 dintre cele 20 de companii globale care oferă vaccinuri în acest moment se bazează pe sistemele și software-urile SAP, inclusiv AstraZeneca, CureVac, GlaxoSmithKline Moderna, Pfizer și Sanofi. În plus, SAP are zeci de ani de experiență în gestionarea proceselor de business, iar soluțiile digitale existente pot fi adaptate la cerințele specifice ale procesului de vaccinare.
„Anul trecut, prin intermediul aplicației Corona Warn-App, dezvoltată de SAP și Deutsche Telekom, am digitalizat cu succes procesul de întrerupere a lanțului de infectare cu Sars-Cov-2: de la o posibilă infecție, la avertizarea contacților, din smartphone-uri în laboratoare. Anul acesta, ne concentrăm pe o soluție destinată susținerii procesului de vaccinare, iar vestea bună este că soluțiile noastre digitale globale sunt disponibile și în Europa de Sud-Est. Bazându-ne pe experiența SAP și pe cele mai bune practici internaționale, prioritatea noastră este să sprijinim guvernele, instituțiile medicale și alte părți interesate în atenuarea efectelor pandemiei”, a adăugat Josephin Galla, Managing Director SAP SEE.
Crucea Roșie Germania folosește cu succes SAP Vaccine Collaboration Hub
Unul dintre clienții SAP este Crucea Roșie Germană (DRK), responsabilă, printre altele, cu limitarea răspândirii coronavirusului în provincia Saxonia din Germania. În decembrie 2020, reprezentanții provinciei au contractat SAP pentru a lucra împeună cu T-Systems, filiala Telekom, la crearea unui sistem software care să ofere funcții logistice și de programare pentru campania de vaccinare. Sistemul a rulat cu succes după doar câteva săptămâni.
„Logistica umanitară reprezintă o provocare uriașă în lupta împotriva epidemiei. Soluțiile SAP ne permit să digitalizăm planificarea, achiziția, gestionarea inventarului și livrarea vaccinurilor”, spune Lars Werthmann, Director Logistic Crucea Roșie (DRK) Saxonia, Germania.
Platforma poate urmări disponibilitatea stocurilor și resurselor, dar și îndeplinirea ritmului stabilit, astfel încât întregul proces logistic și de distribuție să poată fi planificat și reglat în timp real. DRK reușește astfel să vaccineze cetățenii în fiecare zi a săptămânii.
Domeniile în care SAP Vaccine Collaboration Hub oferă soluții
- Asistență medicală de primă linie: pe lângă gestionarea echipamentelor și resursei umane din centrele medicale, sistemele și aplicațiile SAP dezvoltate pentru probleme specifice pot sprijini, de asemenea, fluxul eficient de informații, pot optimiza parcursul pacienților și preveni răspândirea infecției;
- Producția de vaccinuri: producătorii de vaccinuri sunt capabili să gestioneze întregul proces de fabricație cu sistemele SAP integrate, de la aprovizionarea cu materii prime, până la asigurarea producției, licențierii și monitorizării – aspect important în detectarea produselor contrafăcute. De asemenea, aceștia pot împărtăși informații cu organizațiile de asistență medicală care comandă vaccinuri prin formarea de rețele de business;
- Distribuirea vaccinurilor: cu sistemele SAP, guvernele sunt capabile să procure, să comande și să monitorizeze cantitatea necesară de vaccin într-un mod transparent și fără probleme, urmărind în permanență blocajele și anticipând riscul acestora;
- Administrarea și comunicarea campaniilor de vaccinare: în afară de gestionarea programărilor, prioritizarea vaccinării și organizarea logisticii, guvernele au nevoie de ajutor și pentru gestionarea percepției publice. Soluțiile SAP pot fi utilizate pentru a urmări nivelul de acceptare a vaccinului în rândul populației, nevoile comunităților din geografii diferite, având la dispoziție interfețe ușor de utilizat și instrumente de raportare;
- Managementul forței de muncă: SAP oferă sprijin în coordonarea resursei umane în cadrul instituțiilor publice participante și a companiilor private, de la realizarea planurilor strategice până la înregistrările zilnice ale sarcinilor și timpului, indiferent dacă angajații lucrează de la distanță sau într-o infrastructură relevantă pentru procesarea vaccinării.